V4, de nem megtorlófegyver

A visegrádiak Németország fontos szövetségesei

A visegrádi együttműködés sikertörténet, a visegrádi országok csoportja (V4) pedig Németország fontos szövetségese.

2014.01.29 21:05MTI

Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere a berlini evangélikus dómban rendezett koncertet felvezető ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy Európa 2014-ben tragikus események, köztük az első világháború kitörésének századik, vagy éppen Lengyelország náci megszállásának 75. évfordulója mellett korszakalkotó sikerekre is emlékezik. Ilyen a közép-kelet-európai rendszerváltás 25. évfordulója, amely jelentős állomás az európai egységfolyamatban, és megnyitotta az utat Németország újraegyesítése felé. A németek "soha nem felejtik el, hogy milyen sokat köszönhetnek a visegrádi országoknak" - mondta a szociáldemokrata politikus.

A V4-es együttműködés "sikertörténet", ezt mutatja az is, hogy a négy ország együtt csatlakozott az Európai Unióhoz (EU), és ennek az idén már a 10. évfordulóját ünnepli a közösség - tette hozzá.

Az EU tíz év alatt tovább bővült és működése még inkább összetetté vált, ezért nagyon hasznos, hogy tovább folytatódik a V4-ek közös munkája, és tagjai egy sor ügyben együtt képviselik az érdekeiket - mondta Michael Roth.

Az európai integráció nem lehet "a nagyok dolga", előmozdításában elsősorban a kis- és a közepes méretű tagállamokra kell támaszkodni, ezért a V4-ek Németország "fontos szövetségesei" - tette hozzá.

Az EU jóval több a gazdaságnál és az eurónál, mindenekelőtt értékközösséget jelent, a közös értékeket pedig nap mint nap ápolni és védeni kell, mert az EU csak akkor lehet hiteles a nemzetközi politikában, ha saját soraiban következetesen érvényesíti az európai alapértékeket - mondta a politikus, arra kérve a V4-országokat, hogy támogassák a német kormány törekvését, amely az uniós alapértékek közösségen belüli védelmét szolgáló új mechanizmus kidolgozását célozza.

A berlini magyar, lengyel, cseh és szlovák nagykövetség közös szervezésű hangversenyén Varnus Xaver orgonaművész, a Fourtissimo Brass Quartett és Czirják Tamás dobos adott elő műveket európai szerzőktől több száz fős hallgatóság, köztük diplomaták és német parlamenti képviselők előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.