Áder János kezdeményezése

Közösen előzhetnék meg a katasztrófákat a visegrádi államok

A természeti katasztrófák Európai Unión belüli együttes megelőzését és összehangolt kezelését kezdeményezi Áder János köztársasági elnök, aki a kérdéstől a visegrádi négyek államfőivel is tanácskozott a lengyelországi Wislában.

2013.07.03 15:13MTI
Fotó: MTI

A Köztársasági Elnöki Hivatal erről szóló tájékoztatása szerint az államfő a találkozón azt indítványozta: induljon érdemi vita a súlyos természeti katasztrófák megelőzését célzó, jelenleg főként EU-tagállami keretek között folyó tevékenység szorosabb összehangolásáról, egyes elemeinek európai szintre emeléséről, a prevenciós munka felgyorsításáról, az ehhez szükséges, a maiaknál jóval nagyobb források biztosításáról.

Áder János emellett indítványozta annak megvizsgálását, nem érett-e meg az idő az operatív, azaz a koordináción túlmutató uniós szintű vészhelyzeti beavatkozási képesség megteremtésére és egy gyorsan mozgósítható katasztrófavédelmi mechanizmus létrehozására.

Azt ajánlotta, hogy az unió tagállamai közösen gondolják végig a természeti csapásokat követő kárenyhítés uniós eljárásait, azok megújításának lehetőségeit, köztük azt, hogyan lehetne az EU forrásait bevonni a magánkárok enyhítésébe is, hogyan alakíthatnánk könnyebben hozzáférhetővé az EU Szolidaritási Alapja által kínált eszközöket, mit tehetünk a lefedettség növelése és az eljárások egyszerűsítése, gyorsítása érdekében.

Áder János javasolta azt is, hogy a természeti katasztrófák következményeinek kezelésére jöjjenek létre új, rugalmas és hatékony pénzügyi konstrukciók, köztük akár új alap vagy alapok is, melyek mind méreteiket, mind küszöbértékeiket, mind pedig a térítéseknek a kárösszegekhez viszonyított arányát tekintve nagyságrendekkel meghaladhatnák a jelenlegi rendszer mutatóit.

Felvetette, hogy egy ilyen új pénzügyi rendszerben a természeti csapást elszenvedett tagállam a vissza nem térítendő támogatás mellett kedvezményes kamatozású vagy kamatmentes kölcsönt is kaphasson, és ez utóbbiak összege ne számítson bele az adott ország államadósságába.

A tájékoztatás szerint Áder János hangsúlyozta: mindez nemcsak az európaiak védelmét szolgálná, hanem növelné az összeurópai közösségtudatot és az európai szolidaritás szellemét.

A visegrádi négyek köztársasági elnökei a kezdeményezés kapcsán támogatásukról biztosították Áder Jánost.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.