Horvát csatlakozás

A V4 és Horvátország - közösen állnak ki az EU bővítése mellett

A leköszönő lengyel V4-elnökség időszaka Horvátország uniós csatlakozási folyamatának utolsó szakaszával esett egybe, míg Magyarország július 1-jén veszi át a csoport vezetését, azon a napon, amelyen Horvátország az EU 28. tagállamává válik.

2013.06.26 15:50MTI
Fotó: MTI

Közös nyilatkozatot adtak ki szerdán a visegrádi országok (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és Horvátország külügyminiszterei a horvát uniós csatlakozás alkalmával, a dokumentumban kiállnak "az Európai Unió sikeres bővítési politikája mellett".

A nyilatkozatban - amelyet a Külügyminisztérium juttatott el az MTI-hez - azt írták: a V4 tagjai uniós csatlakozásuk óta támogatják az EU bővítését a kérdés folyamatos napirenden tartásával, valamint az európai és euroatlanti integrációban szerzett tapasztalataik megosztásával. Az Európai Unió Tanácsának 2011-es magyar és lengyel elnöksége új lendületet adott a csatlakozási tárgyalásoknak - emlékeztettek.

Kiemelték: a leköszönő lengyel V4-elnökség időszaka Horvátország uniós csatlakozási folyamatának utolsó szakaszával esett egybe, míg Magyarország július 1-jén veszi át a csoport vezetését, azon a napon, amelyen Horvátország az EU 28. tagállamává válik. A csatlakozással Horvátország részt vehet az európai politikák alakításában, felelősséget vállalva Európa jövőjéért - mutattak rá.

A regionális együttműködés az európai integráció sarokköve - hangsúlyozták. A V4 kész az egyes országok uniós csatlakozása után megosztani tapasztalatait a tagság kezdeti szakaszáról. Horvátország tapasztalatai is értékesek lesznek a tagjelölteknek, és hozzájárulhatnak a térségi regionális együttműködés fejlődéséhez - vélekedtek.

A dokumentumban azt írták: a térség pozíciójának megerősítéséért, valamint az erős, stabil és demokratikus Európáért fokozott együttműködésre van szükség.

Kifejtették: a V4 és Horvátország célja egyebek mellett az európai integrációs folyamat fejlesztése és erősítése, az EU bővítésének támogatása, különös tekintettel a nyugat-balkáni régióra, az európai szomszédságpolitika támogatása, nagy hangsúlyt helyezve a keleti partnerségi kezdeményezésre, a közös politikai tevékenységek ösztönzése, a közös fellépés a régió minden államát érintő kihívások leküzdéséért, főként az infrastrukturális akadályok megszüntetésével, az észak-déli irányú közúti és vasúti hálózat fejlesztésével és az energiabiztonság növelésével.

Fontos cél továbbá a V4 és Horvátország közötti kulturális kapcsolatok bátorítása, a társadalmi kapcsolatok és a civil szféra együttműködésének ösztönzése, valamint az ágazati együttműködés elmélyítése - közölték.

Kiemelték: július 1-jén Horvátország az EU tagja lesz, és a visegrádi csoport - ahogyan eddig is - határozottan kiáll az unió bővítési politikája mellett. "Bizakodva várjuk, hogy Horvátország is csatlakozzon hozzánk e törekvés megvalósításában" - olvasható a nyilatkozatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.