Olcsóbb lenne

Kijev ismét Európából importálna földgázt

Kijev ismét beindítaná a reverz gázszállításokat európai szomszédjai felől, miután Oroszország jelentősen megemelte az általa Ukrajnába exportált gáz árát.

2014.04.04 17:56MTI
freedigitalphotos.net

Arszenyij Jacenyuk pénteken Kijevben kijelentette, hogy Európából ezer köbméterenként 150 dollárral olcsóbban juthat Ukrajna földgázhoz Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián keresztül, mint amilyen áron a "testvéri" Oroszország kínálja neki.

Kifejtette, hogy a reverz, azaz ellentétes irányú útvonalon, az Európai Unióból Ukrajnába, ezer köbméterenként 350 dollárért kaphatja Kijev ugyanazt az orosz földgázt, amelyet Moszkva neki közvetlenül 500 dollárért akar eladni.

Az orosz gázárat a miniszterelnök elfogadhatatlannak és politikailag motiváltnak nevezte. Kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország nemcsak a gáz árának drasztikus emelésével igyekszik politikai nyomást gyakorolni Ukrajnára, hanem a szállított gáz mennyiségének csökkentésére is számítani lehet.

"Az ukrán kormány viszont minden politikai, gazdasági, diplomáciai és jogi eszközt bevet, hogy biztosítsa az ország energiaellátásának biztonságát" - szögezte le.

Jurij Prodan gazdasági miniszter előzőleg közölte újságírókkal, hogy Magyarország és Lengyelország kész felújítani a reverz gázszállításokat Ukrajnába.

Ezek a szállítmányok azután álltak le, miután az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vállalat tavaly decemberben megállapodott, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól.

Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics volt elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. Szlovákiával azonban még egyelőre nem sikerült az ukrán félnek megállapodásra jutnia a reverz gázszállításról, ahonnan egyébként mintegy 20 milliárd köbmétert szeretne Kijev importálni.

Magyarországról Ukrajna 2013 áprilisa óta összesen 1,127 milliárd gázt importált, majd decemberben ez a mennyiség 93,8 millió köbméterre esett vissza. Lengyelországból decemberben csupán mintegy 23 millió köbméter gáz érkezett Ukrajnába, miközben tavaly összesen 850 millió köbmétert kapott Kijev lengyel csővezetékeken keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.