Győzelem?

Verespataki ciánbánya: leépít a beruházó

Dolgozóinak csaknem 80 százalékát bocsátja el a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat, amely több mint tizenöt éve akar az erdélyi Verespatakon ciántechnológiás aranybányát nyitni, de nem kapta meg az ehhez szükséges valamennyi hatósági engedélyt.

2014.04.01 14:25MTI

A vállalat keddi közleménye szerint - amelyet a Mediafax román hírügynökség idézett - 481 alkalmazottból 371-et bocsátanak el. A cég közleménye szerint összesen ezer családot érint kedvezőtlenül az RMGC tevékenységének csökkentése.

A vállalat számítása szerint az RMGC szociális programjában száz munkahely, a beszállítóknál több mint 300 állás szűnik meg a tevékenység szűkítése nyomán, és a szociális programok 283 haszonélvezője is elesik a támogatásoktól.

Az RMGC 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni a sokat vitatott ciántechnológia alkalmazásával Verespatakon és környékén. A beruházás engedélyezését elősegítő törvényt tavaly novemberben elutasította a román parlament úgynevezett Verespatak különbizottsága, amely további felméréseket és kutatásokat rendelt el. Ugyanakkor a román állam nem mondott le arról, hogy megfelelő körülmények között kitermelje a nemesfémeket, és az RMGC beruházási tervét sem utasította el végleg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.