Lassan véget érhet a kamatcsökkentési ciklus

Újra csökkent az alapkamat, hogyan reagált a forint?

Egyes vélemények szerint már túlságosan alacsonyan van a jegybanki alapkamat. Az újabb csökkentés után a forint jelzi, mit gondol erről a piac.

2014.03.25 14:35MTI

A monetáris tanács kedden 10 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 2,6 százalékra csökkentette az alapkamatot. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor a jegybanki alapkamat 7 százalékon állt.

Erősödött kissé a forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi, a piaci várakozásoknak megfelelő 10 bázispontos kamatcsökkentésére.

Az eurót a döntés bejelentése előtt 312,20 forinton, öt perccel később 311,90 forinton jegyezték.

A dollár árfolyama 226,44 forintról 226,22 forintra, a svájci franké 256,00 forintról 255,75 forintra, a japán jené pedig 2,2110 forintról 2,2095 forintra csökkent.

Kora reggel az eurót 313,21, a dollárt 226,49, a svájci frankot 257,05, a japán jent pedig 2,2144 forinton jegyezték.

Horváth Ákos, az Equilor elemzője szerint bár az inflációs mutató alacsony szintje további lazítást is előirányozhatna, igencsak beszűkült a jegybank mozgástere, és véleménye szerint elképzelhető, hogy a monetáris tanács további jelentős vágásra már nem kerít sort, hanem hagyja a folyamatokat "beérni".

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője szerint a monetáris tanács döntése elsősorban a nemzetközi pénzpiaci folyamatok kockázati megítélése miatt volt fontos, az inflációs- és pénzügyi stabilitási folyamatok nem akadályozták a további kamatcsökkentést. Hozzátette, hogy a következő kamatdöntő ülés kiemelkedő jelentőségű, hiszen egy újabb 10 bázispontos mérsékléssel a kamatcsökkentési ciklus minden bizonnyal véget ér, és 2,5 százalékos szinten állapodhat meg a magyar irányadó ráta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.