A Buda-Cash Brókerház elemzői szerint

Az alapkamat elérte az alját

A jegybank a várakozások szerint nem folytatja a kamatcsökkentést.

2014.01.30 14:25MTI

A Magyar Nemzeti Bank nem feszítheti tovább a húrt, az elmúlt napok devizapiaci eseményei azt teszik indokolttá, hogy a jelenlegi szintről már ne csökkenjen tovább a kamat - fejtette ki Tóth Gergely, a brókerház elemzője sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Hozzátette, hogy a piac már kamatemelést áraz, szerdán például 50-70 bázisponttal emelkedtek az állampapír hozamok.

A forint utóbbi napokban tapasztalt jelentős gyengülésére utalva azt mondta: a hazai fizetőeszköz további gyengülése már rövid távon is kedvezőtlen lehet a magyar gazdaság számára.

Taraczky Andrej devizapiaci üzletág vezető véleménye szerint bár a hozamok hirtelen és nagymértékű emelkedése némi aggodalomra ad okot, óriási tőkekivonásra azért nem kell számítani. Hozzáfűzte, hogy a forint gyengülése relatív alacsony forgalom mellett ment végbe.

A Buda-Cash Brókerház előrejelzése szerint az idén elérhető a kormány által várt 2 százalékos GDP-növekedés. Az ipari termelés bővülése 5 százalék fölé nőhet a tavalyi 1-1,5 százalékról. Az infláció az idén is csökkenhet, várakozásuk szerint 1,2 százalék körül alakulhat.

Tóth Gergely szerint a javuló makrogazdasági mutatók arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság tavaly kikerült a recesszióból és elindult a növekedés, de arra, hogy a fordulat valós volt-e, az idén kaphatunk majd választ. Ez a növekedés szerkezetéből derülhet majd ki, például abból, hogy az állami beruházások mellett a vállalati szektorban is megindulnak-e a beruházások. A lakossági fogyasztás bővülésének szintén szerepe lehet az idei növekedésben. Itt is vannak azonban kérdőjelek, például, hogy a növekvő jövedelmekből mennyi megy el hiteltörlesztésre. Hozzátette: ebből a szempontból szintén fontos a forint árfolyamának alakulása.

A szakértő szerint az nem kérdés, hogy az államháztartás hiánya az idén is 3 százalék alatt marad, de hozzátette: szinte biztos, hogy az idei költségvetés is valamennyi korrekcióra szorul majd.

A piacokon a brókerház szerint az idén is a jegybankok diktálják majd az irányt, és továbbra is meghatározó lesz a Fed kamatpolitikája, illetve az azzal kapcsolatos várakozások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.