Pirelli, RWE

Szorgalmasan vásárolják (fel) az oroszok a világot

Egy orosz milliárdos tulajdonába kerül a német RWE közüzemi cég DEA olaj- és gáztermelő vállalkozása, a Rosznyefty (Rosneft) pedig mintegy 13 százaléknyi közvetett részesedést vásárol az olasz Pirelli abroncsgyártóban.

2014.03.17 10:43ma.hu

Mihail Fridman orosz milliárdos, a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank társtulajdonosának befektetési cége, az LetterOne elvi megállapodást kötött arról, hogy 5,1 milliárd euróért megvásárolja a DEA vállalatot, amelynek mintegy 600 millió euró az adóssága.

Egy hete hétfőn a Reuters arról számolt be név nélkül idézett forrásokra hivatkozva, hogy Mihail Fridman mellett a BASF olaj- és gáztermelő egysége, a Wintershall, valamint a Mol van még versenyben a DEA eladására indult értékesítési eljárásban.

A DEA 14 országban van jelen, köztük Németországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Egyiptomban. A DEA mintegy 1400 embert foglalkoztat, tavaly 9 százalékkal járult hozzá az RWE működési eredményéhez.

A Rosznyeftyé lesz a Pirelli abroncsgyártó mintegy 13 százaléka

A tulajdonrészt úgy szerzi meg az orosz cég, hogy a Pirelliben 26,2 százaléknyi tulajdonhányaddal rendelkező holdingban a Rosznyefty 50 százalékos részesedést vásárol.

Erről az ügyletbe bevont négy befektető, köztük a UniCredit és az Intesa SanPaolo olasz bank közös közlemény adott ki hétfőn, amely szerint "a Pirelli igazgatótanácsában valószínűleg nem lesz változás az ügylet végrehajtása után".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.