Ukrán válság

A Gazprom szerint csaknem kétmilliárd dollár az ukránok adóssága

A kedvezmény nélkül a folyó negyedévben Ukrajna 378 dollárért kapta volna az orosz földgázt.

2014.03.05 13:50MTI

Ukrajna kifizetetlen gázszámlája már majdnem kétmilliárd dollár - derült ki Alekszej Miller, a Gazprom orosz óriásvállalat vezérigazgatójának szavaiból.

Alekszej Millert szerdán fogadta Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Miller közölte, Ukrajna jelezte a Gazprom orosz vállalatnak, hogy nem tudja teljes mértékben rendezni a februárban leszállított orosz földgáz árát.

A Gazprom-vezér szerint Ukrajna kifizetetlen februári gázszámlája 440 millió dollár, míg Kijev a korábban leszállított földgázért még további 1,529 milliárd dollárral adós az orosz cégnek.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője kedden bejelentette, hogy áprilistól ismét kedvezmény nélkül értékesíti a földgázt Ukrajnának.

Oroszország azt követően biztosított kedvezményt Ukrajnának, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt. A gáz árát a Gazprom decemberben 33 százalékkal - ezer köbméterenként - 268,50 dollárra csökkentette Kijevnek a 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról.

A kedvezmény nélkül a folyó negyedévben Ukrajna 378 dollárért kapta volna az orosz földgázt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.