Görögországihoz hasonló mértékű adósság 2041-re

Hongkongot pénzügyi válság fenyegeti

Túlságosan sokat költ a hongkongi kormány, miközben bevétele nem növekszik hasonló mértékben, ráadásul az elöregedő lakosság gondjával is meg kell küzdenie a következő időszakban.

2014.03.04 16:45MTI

Hongkong deficitje addigra 1,5 ezermilliárd hongkongi dollárt (45 ezermilliárd forint) is meghaladhatja, ami az akkori bruttó hazai termék több mint egyötödét jelenti. A jelenlegi és a középtávú helyzet stabilnak mondható, ám a költési ütem fenntartása esetén Hongkong hét éven belül már költségvetési hiánnyal lesz kénytelen szembesülni - jelzik a szakértők.

A tanácsadói csoport tavaly márciusban állt fel a különleges igazgatású területen, hogy az öregedő népesség közkiadásokra gyakorolt hatását vegye nagyító alá. A kutatók arra figyelmeztetnek: a jóléti kiadások egy évtizeden belül a teljes központi költés akár 60 százalékát is kitehetik, ezt a következő években kidolgozott politikákkal, akár fokozott adóztatással ellensúlyozhatja a kormány. A testület szerint a közkiadások GDP-hez viszonyított állandó szinten tartása és a legnagyobb kiadásokat felemésztő politikák felülvizsgálata, a közszolgáltatási díjak emelése, szükség esetén új adók kivetése tartozhat a legjobb megoldások közé.

A népesség elöregedésének veszélyeire Kína különleges igazgatású területén számos alkalommal felhívták már a figyelmet. A hongkongi statisztikai hivatal (CSD) szerint a 15-24 év közöttiek aránya jelenleg alig 13 százalék, miközben az 1980-as évek elején még 22,5 százalék volt. A 65 év felettiek aránya jelenleg 14 százalék, 2018-ra azonban már 17 százalék fölé nőhet, 2040-re pedig a lakosság harmada tartozhat ebbe a korcsoportba.

Jelentős demográfiai változás a következő években sem várható, erre enged következtetni a csökkenő termelékenységi ráta: a statisztikák szerint a hongkongi nők átlagban egy gyermeket vállalnak, annak ellenére, hogy a pekingi egykepolitika nem vonatkozik a területre.

A fiatalok számának csökkenése a következő években jelentős munkaerő-hiányhoz vezethet, és Hongkong termelékenységének visszaesésében is megmutatkozhat, ami a terület ázsiai és globális versenyképességére is negatív hatással lesz. Ezen túl az idős korosztály ellátása rendkívüli terheket ró a társadalmi ellátórendszerekre - figyelmeztettek már korábban is szakértők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.