Adóelkerülés

A tipikus francia "nem-Simon" Svájcban vezetett bankszámlát

Cazeneuve az elődje, Jérome Cahuzac körül kirobbant botrány nyomán jelentette be az adóelkerülés elleni harc fokozását. Cahuzac eltitkolt külföldi bankszámlái miatt tavaly márciusban kényszerült lemondásra.

2014.02.19 17:21MTI
Forrás: MTI

Tavaly június óta összesen 15 813 francia állampolgár vallotta be az adóhatóságnak, hogy külföldön vezet bankszámlát, és mint kiderült, 80 százalékuk Svájcba mentette vagyonát - jelentette be szerdán Bernard Cazeneuve francia költségvetési miniszter.

A francia nemzetgyűlés költségvetési bizottsága előtt tartott tájékoztatásból kiderült, hogy az adóhatóság az ügyben 2621 dossziét zárt le, és a felfedett külföldi számlákhoz kapcsolódóan eddig 230 millió euró (több mint 72 milliárd forint) bevételre tett szert. Cazeneuve elmondta, hogy ezeknek a számláknak a 10 százalékán kevesebb mint 10 ezer eurónyi (mintegy 3,1 millió forintnyi) összegeket tartottak, de a nagy részükön ennél jóval több pénz halmozódott fel. Megjegyezte: volt olyan adóelkerülő is, akinél a 100 millió eurót (31 milliárd forintot) is meghaladta a külföldi bankba mentett vagyon nagysága. Hozzátette: a mostani még csak egy ideiglenes mérleg, mivel hetente átlagosan újabb 150 adózó jelentkezik önként a hatóságoknál. Svájc után a második legtöbb, mostanáig titokban tartott bankszámla Luxembourgban van.

Cazeneuve az elődje, Jérome Cahuzac körül kirobbant botrány nyomán jelentette be az adóelkerülés elleni harc fokozását. Cahuzac eltitkolt külföldi bankszámlái miatt tavaly márciusban kényszerült lemondásra. Cazeneuve egy tavaly júniusban megjelent hivatalos körlevélben "könnyített büntetést" ígért azoknak, akik önként tájékoztatják a hatóságokat a külföldi bankokban tárolt, be nem vallott vagyonukról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.