Feloldották a tilalmat

Bulgáriában szabadon vásárolhatnak termőföldet az EU polgárai

Bulgáriában immár szabadon vásárolhatnak termőföldet az Európai Unió polgárai, miután a bolgár alkotmánybíróság kedden feloldotta az eddigi tilalmat.

2014.01.28 19:26MTI

A hét évre szóló korlátozást még 2007-ben vezették be, Bulgária EU-felvételekor. Tavaly novemberben azonban a szófiai parlament megszavazta a földeladások tilalmának 2020-ig való hosszabbítását.

A szocialisták vezette kormánykoalíció viszont arra kérte az alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg ezt a jogszabályt, s a testület kedden alkotmányellenesnek nyilvánította a parlament novemberi döntését.

A földeladások további korlátozását főként a nacionalista Ataka párt szorgalmazta, amely általában is idegenkedik a külföldi tőke beszivárgásától Bulgáriába. Bár ez a párt csak 7,3 százaléknyi szavazatot kapott a tavaly májusi választásokon, a Bolgár Szocialista Párt számos képviselője is együtt szavazott vele, attól tartva, hogy az alacsony bolgár földár külföldi felvásárlási lavinát indíthat el.

Időközben Brüsszel nemtetszésének adott hangot a tilalom miatt, és azzal fenyegette Szófiát, hogy felülvizsgálja a Bulgáriával kötött csatlakozási szerződést.

"Az Európai Unió tagja vagyunk, és 2007-ben hét évre megtiltottuk, hogy EU-polgárok földet vegyenek. A moratórium lejárt, és nem látom, hogy megszűnte bármilyen fenyegetést jelentene a bolgár földre" - mondta Plamen Oresarszki miniszterelnök január elején.

Az Európai Unión kívüli külföldiek egyébként már 2007 óta vehettek földet az országban, Bulgáriában bejegyzett cégeken keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.