Nem a termőföld, hanem a víz!

A következő háborúkat a vízkészletek miatt fogják vívni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója szerint a következő háborúkat nem a termőföld, hanem a vízkészletek miatt fogják vívni.

2013.10.08 18:15MTI
José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) brazil főigazgatója

José Graziano da Silva a kedden kezdődött budapesti víz-világtalálkozón hangsúlyozta: a vízfelhasználás problémáját egyedül nem képesek kezelni az országok. Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója azt emelte ki, hogy a víz véges erőforrás, ezért okos vízgazdálkodásra van szükség.

Hatékonyabb mezőgazdasági termelési módok kellenek, mert a mezőgazdaság a vízkészletek legnagyobb felhasználója. Ha nem hatékony a mezőgazdasági termelés, az vízpazarláshoz vezet - magyarázta José Graziano da Silva.

A FAO főigazgatója szerint csökkenteni kell a vidéki szegénységet, ehhez alapvető fontosságú biztonságos vízellátás. Az élelmezés, a szegénység, az energiafelhasználás, illetve -ellátás és a fejlődés összefügg a vízgazdálkodással. A víznek fontos szerepe van a társadalmi fejlődésben - mondta.

Hasonló megközelítést alkalmazott az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója is. Margaret Chan szerint helyes cél ilyen keményen dolgozni a vízgazdálkodás javításáért, mert a víz véges erőforrás, és elengedhetetlen az élethez. Hangsúlyozta, hogy a vízre a Föld jelenlegi lakóinak és a jövő generációjának is szüksége van.

A WHO főigazgatója szerint a vízbiztonság és a vízminőség javítása 1958 óta foglalkoztatja a világot, és az ezredforduló előtt megfogalmazott millenniumi fejlesztési célokat "az emberi nyomorúság" leküzdésére csak a víz megfelelő felhasználásával lehet elérni.

Margaret Chan szerint az elmúlt időszakban csökkent a fertőzött ivóvízhez köthető gyermekhalálozások száma világszerte, de nagy különbség van az egyes országok között. Milliárdoknak még ma sincs megbízható, stabil vízforrásuk, és még mindig sok ember él kiszolgáltatott helyzetben.

A főigazgató szerint a tiszta ivóvízhez való hozzáférést mérő adatok csak a háztartásokra vonatkoznak, de ugyanilyen fontos, hogy legyen tiszta ivóvíz az emberek munkahelyén, iskolájában vagy az egészségügyi ellátóközpontokban.

Az utóbbi különösen lényeges kérdés Chan szerint, mivel elsőbbséget élvez a fertőzések terjedésének meggátolása. A globális vízellátás javult, de a millenniumi fejlesztési célok egészségügyi részét még nem teljesítették. Fontos lenne például a megfelelő szennyvízelvezetés, de Chan szerint amikor ez vagy a tisztálkodás társadalmi problémái kerülnek elő, sokan kínosnak érzik a témát.

Ezzel összefüggésben a WHO főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad szégyenlősnek lenni. A szennyvíz vagy a személyes higiénia esetében érdemes emlékeztetni arra, hogy az AIDS problémája régebben tabu volt, és csak akkor lehetett hatékonyan felvenni a küzdelmet ezzel a betegséggel, amikor szabadon kezdtek beszélni róla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.