Átadja

Esztergom 40 milliót kap a Magvető-szoborért

Esztergom önkormányzata 40 millió forintért hozzájárult, hogy az állam a városban található, Magvető néven ismert szoborrészletet átadja az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció felállításához.

2014.01.23 21:18MTI

Erről döntött a képviselő-testület csütörtök esti ülésén. Tétényi Éva független polgármester az előterjesztés vitájában elmondta, a szoborcsoportért kapott pénzt az alkotás közelében található játszótér és környezetének rendbetételére szeretnék fordítani.

Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP), a megállapodás ügyében eljáró képviselő rámutatott, hogy az Esztergomban található szoborrészlet a Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotás egyetlen, eredeti formájában fennmaradt része, amelyet az átadással megőrizhetnek az utókornak.

A Parlament mellett álló, gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotás fő alakját 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték, a megmaradt elemeket három, önálló szoborként állították fel.

A jobb oldali, amely eredetileg a Magyar bőség nevet viselte, Esztergomba került, a Munka, majd a Magvető elnevezést kapta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.