Mol-INA-ügy

A Mol és a horvát kormány is nemzetközi jogi fórumhoz fordult

A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében.

2014.01.21 08:30MTI
MTI

A Mol még tavaly november végén jelentette be, hogy nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, hogy megvédje horvátországi befektetéseit.

A magyar olajipari cég a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) fordult, arra hivatkozva, hogy a horvát kormány nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit.

A horvát kormány pedig a múlt héten közölte, hogy az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságához (UNCITRAL) fordul a vita rendezése érdekében. A szervezethez intézett levelében azt írta: szeretné, ha részben semmissé nyilvánítanák azt a 2009-es megállapodást, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát.

Az ICSID nemzetközi választottbírósági intézmény, amely egyeztető jogi vitákat dönt el, illetve békéltető tevékenységet folytat a nemzetközi befektetők között. Az 1966-ban létrehozott központ a Világbank Csoport tagja, és noha tevékenységét a Világbank finanszírozza, egy, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank által megszövegezett külön szerződés értelmében autonóm intézményként működik.

Az ICSID-nek 158 tagállama van (ezek közül 149 elhelyezte a központnál a ratifikációs dokumentumokat), amelyek kötelezték magukat a választottbírósági ítéletek elfogadására és betartására.

A szervezetnek Magyarország és Horvátország is tagja. Az ICSID más, a szerződések és választottbírósági mechanizmusok alapján folytatott viták eldöntésében is közreműködik.

Az MTI érdeklődésére a központ titkársága közölte, hogy mivel minden, az ICSID elé került ügy ütemezéséről a választottbíróság és az érintett felek döntenek, az intézmény az eljárások során várható lépésekről nem ad ki információt és semleges szervezetként nem is kommentálja az ügyeket.

Ezekről a központ worldbank.org/icsid weboldalán lehet tájékozódni. Az ICSID-be az elmúlt másfél évtized során 11 magyar vonatkozású ügyben fordultak. A weboldal szerint ezek közül a sukorói King's City kaszinó-beruházás ügyében, a Vigotop Limited kontra Magyarország perben 2013 november 11-én és 12-én tartottak meghallgatást, és a felek ezt követően beérkezett észrevételei után a bíróság az idén január 3-án új bizonyítékok mérlegeléséről döntött.

A Sláger és a Danubius Rádió ügyében tavaly december 16-17-én volt maghallgatás, az Emmis International Holding, B.V., az Emmis Radio Operating, B.V., valamint a MEM Magyar Electronic Media Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kontra Magyarország ügyben.

A Le Cheque Déjeuner és a C.D Holding Internationale kontra Magyarország ügyet december 23-án jegyezték be. A Genfben működő UNCITRAL létrehozásáról 1966-ban döntött az Egyesült Nemzetek Szövetségének Közgyűlése.

Az UNCITRAL a nemzetközi kereskedelmi joggal foglalkozó szervezet, amelynek feladata a nemzetközi üzleti életet szabályozó előírások harmonizálása és folyamatos frissítése.

A bizottság több mint 40 év sikeres működést tudhat maga mögött, ez idő alatt több nemzetközileg is elfogadott egyezményt, törvénymodellt és szabályozást alkotott a szervezet. A bizottság törvényalkotási ajánlásokat ad ki, figyelemmel kísér nemzetközi kereskedelmi jogvitákat és ismeretterjesztő eseményeket szervez a kereskedelmi törvényekről.

Bár a horvát kormány az UNCITRAL-hoz fordult a Mol-INA vita rendezése miatt, maga az UNCITRAL nem választott bíróságként működik. A bizottság mandátuma nem terjed ki se magánszemélyek, se egyéb jogi szereplők közti vitákra.

Az UNCITRAL nem nyújt jogi tanácsadást konkrét ügyekben, nem jelöl ki döntőbírákat, nem rendez döntőbírósági eljárásokat, nem ad értelmezést tagállami jogszabályokról, nem vezet hitelesített listát döntőbíróságokról, sőt nem is tesz javaslatot egyetlen jogi képviselőre se egy vitás ügyben.

Az "UNCITRAL szabályainak megfelelő választott bírósági eljárás" a bizottság szerint arra utal, hogy a vitás felek elfogadják azokat a választott bírósági irányelveket, amelyeket az UNCITRAL fogalmazott meg.

A bizottság külön hangsúlyozza, hogy bár ezek az irányelvek tőlük származnak, ők nem vesznek részt külön jogvitákban. A bizottság univerzálisan nyitott az ENSZ tagállamai számára. Jelenleg a bizottságnak 60 tagja van, akik folyamatosan cserélődnek.

A tagokat az ENSZ közgyűlése jelöli úgy, hogy azok képviselni tudják a világ különböző földrajzi régiót, valamint az eltérő jogi és gazdasági rendszereket. Az egyes tagokat 6 évre választják meg.

A bizottságban konszenzusos döntéshozatal van, azt akarják elérni, hogy mindegyik ország érdekét szolgálják a döntések. Jelenleg Magyarország és Horvátország is tagja a bizottságnak. Horvátország mandátuma 2016-ban, Magyarország mandátuma 2019-ben jár le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.