A támogatásoknak köszönhetően

2022-re a világ 20 leggazdagabb állama között lehet Lengyelország

"2022-re a világ húsz leggazdagabb állama között lesz Lengyelország, köszönhetően az Európai Unió által folyósítandó támogatásoknak."

2014.01.09 06:30MTI
MTI

Donald Tusk kormányfő az "ambiciózus, de reális" célt azután jelentette be, hogy a kormány elfogadta azon keretprogramokat, amelyeken keresztül folyósítják majd az EU-támogatásokat a következő hét évben. Tusk szerint 2022-re Lengyelország egy főre jutó GDP-je el fogja érni az EU-átlag 80 százalékát.

"Jelenleg Lengyelország egy főre eső GDP-je az EU-átlag 67 százaléka, míg amikor (2004-ben) beléptünk, még nagyjából 50 százaléka volt" - mondta a kormányfő, azt hangsúlyozva, hogy a következő évek jelentős pozitív változást hoznak a lengyel családok életkörülményeiben.

Az EU 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi keretterve alapján Lengyelország mintegy 120 milliárd euró értékben fog támogatásokat kapni Brüsszeltől a következő hét évben, ami a kétszerese az előző pénzügyi ciklus alatt Varsónak folyósított összegnek.

A kormány Tusk közlése szerint az EU-pénzeket elsősorban az infrastrukturális helyzet javítására, a kutatás-fejlesztés támogatására, valamint az elmaradott régiók fejlesztésére tervezi fordítani.

A miniszterelnök optimista várakozásai szerint 2020-ra 1,5 millióval fog csökkeni a szegénységi küszöb alatt élő lengyelek száma, 2022-re pedig az ország GDP-jének két százalékát fogja kutatás-fejlesztésre költeni, és gyorsforgalmi úthálózata kiterjedtebb lesz, mint Nagy-Britanniáé.

Tusk ugyanakkor azt is hozzátette: nem valószínű, hogy az eurót 2020 előtt bevezetik. Lengyelország jelenleg a világ 24. legnagyobb gazdasága a Nemzetközi Valutaalap adatai szerint, de az egy főre eső GDP tekintetében csak a 48. a rangsorban (vásárlóerő-paritáson számítva).

Az OECD becslései szerint tavaly mindössze 1,4 százalékkal növekedett a lengyel gazdaság, de idénre 2,7, jövőre pedig 3,3 százalékos növekedést jósol a szervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.