Lengyel kormányfő

Visszaélnek a nagyvonalúsággal? Donald Tusk magyarázatot kér Camerontól

"A brit kormánynak teljes joga új szabályokat bevezetni... a Nagy-Britanniában élő emberek számára, de senkinek sincs joga a lengyelekkel példálózni, mint akik visszaélnek a szabályokkal".

2014.01.07 20:19MTI
Fotó: MTI

Donald Tusk lengyel kormányfő bejelentette kedden, hogy magyarázatot fog kérni brit kollégájától arról a megjegyzéséről, amely szerint a lengyel bevándorlók visszaélnek az angliai szociális ellátási rendszerrel.

Egy varsói sajtótájékoztatón a liberális párti Tusk közölte, hogy szerdán telefonon fog beszélni a konzervatív David Cameronnal a témáról. A hívás időpontjában már több hete megegyeztek.

Cameron vasárnap a BBC televízió politikai magazinműsorában azt mondta, hogy javasolni fogja a szociális juttatások igénybevételének korlátozását az Európai Unió más országaiból bevándorló munkavállalók esetében, mert szerinte sokan csak a szociális juttatásokért költöznek máshová. Példaként a lengyel közösséget hozta fel, amelynek tagjai esetleg visszaélnek a juttatások nagyvonalúságával. Konkrétan azokról a nagy-britanniai lengyel munkavállalókról beszélt, akik támogatást igényelnek a gyermekeik után, még ha azok nem is brit területen laknak.

Tusk hangsúlyozta, hogy nem szabad egyetlen népre mutogatni ebben az ügyben. "A brit kormánynak teljes joga új szabályokat bevezetni... a Nagy-Britanniában élő emberek számára, de senkinek sincs joga a lengyelekkel példálózni, mint akik visszaélnek a szabályokkal" - mondta.

A kormányfő leszögezte, hogy a szabályok változása nem irányulhat egyetlen nemzetiségre, hanem csak a rendszer összes haszonélvezőjére. Lengyelország mindig is meg fogja vétózni, hogy ilyen értelemben változtassák meg az uniós szabályokat - jelentette ki.

Előző nap már Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is bírálta Cameront a szavaiért, és kijelentette: azoknak a külföldieknek, akik hozzájárulást fizetnek a brit társadalombiztosításhoz, joguk van a többiekével egyenlő juttatásokra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.