Ruttenstorfer elég nagy összeget fektetett be

Napenergiában látja a jövőt az egykori OMV-elnök

Napenergia-hasznosító berendezések telepítésével foglalkozó stájerországi kisvállalkozásba fektetett be viszonylag nagy összeget az OMV egykori vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer.

2013.12.26 12:19MTI
MTI, archív

A vállalat, a Neovoltaic lakossági napenergia-hasznosító berendezéseket telepít a termelt energia tárolására szolgáló akkumulátortelepekkel együtt. "Ez jelenti a jövőt" - fejezte ki meggyőződését az OMV egykori vezére az osztrák Kurier lapnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy a lakossági egyedi berendezések által termelt áramot nem szükséges az áramellátó hálózatba visszatáplálni, mivel az időnként túlterheléshez vezet.

Jóval több értelme van szerinte a termelt áramot a helyszínen tárolni. Az áram tárolásához szükséges lítium-ion akkumulátorokat a Neovoltaic a kínai Lishen vállalattól szerzi be. Az akkumulátortelepek maximális kapacitása tíz kilowatt lehet.

A Neovoltaic egy 5 kilowatt áramtermelési kapacitású napenergia-hasznosító berendezést az áramtároló telepekkel együtt 20 ezer euróért értékesít, ami Ruttenstorfer szerint "kilowattóránként bruttó 20 centes áramdíjjal számolva 25 év alatt térül meg".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.