Euler Hermes

Jövőre csökkenhet a német vállalati csődök száma

A robusztus gazdasági növekedésnek köszönhetően a vállalati csődök számának csaknem két évtizedes mélypontját, a csődarány csökkenését várja Németországban a 2014-es évre az Euler Hermes hitelbiztosító társaság.

2013.12.26 05:30MTI

"A robusztus konjunktúrának köszönhetően várakozásaink szerint a vállalati csődök száma a 2014-es évben újabb hat százalékkal 25 ezerre csökken" - mondta az Euler Hermes vezető közgazdásza, Romeo Grill az dpa hírügynökségnek adott interjúban. Ennél kevesebb vállalati csődre csak 1995-ben volt példa, akkor 22 344 volt.

Romeo Grill elmondása szerint a vállalati csődök száma az idén eddig eltelt idő alatt hat százalékkal 26 500-ra csökkent. A vállalati csődökben érintett alkalmazottak száma a 2012-es 183 ezerről az idén 150 ezerre mérséklődött, jövőre pedig további 10 százalékkal zsugorodik ez a kör - jelezte.

A vállalati csődök az idén elsősorban a kis- és középvállalatokat érintették. Nagyvállalatok csak kivételesen mentek tönkre látványosan. A csődök elsősorban a szállítmányozási, a nyomdaipari és az építőipari szakmában jelentkeztek.

A német vállalati szféra csődarányát az Euler Hermes az idén 0,82 százalékosra, 2014-ben pedig 0,78 százalékosra becsüli.



A biztató konjunkturális kilátásoknak és a német vállalatok javuló pénzügyi helyzetének köszönhetően a fizetési fegyelemben is javulás várható. "A pénz megvan hozzá, pontosabbak lesznek a fizetések" - mutatott rá a vállalatok hitelképességének elemzésével foglalkozó Creditreform adatszolgáltató cég szakértője, Michael Bretz.

A Creditreform által az idén ősszel négyezer vállalat körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek 83,2 százaléka számolt be arról, hogy 30 napon belül egyenlítette ki számláit. Egy évvel korábban az arány még 79 százalék volt.

A vállalatok többsége levonta a pénzügyi válság tanulságait, és megerősítette pénzügyi helyzetét. "A pénzügyi sokk eredményeként a középvállalatok is megnövelték saját tőkéjüket" - mutatott rá Michael Bretz. Szakértők a trend megerősödésére számítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.