Túlságosan nyomottá váltak a kvótaárak

Széndioxidot vett volna? Most várhat...

Az Európai Parlament megszavazta a szén-dioxid-kibocsátási kvóták piacra dobásának részleges leállítását.

2013.12.10 16:35MTI

Az újabb árverés elhalasztása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kvótakereskedelmi rendszer elérje célját - mondta Matthias Groote, a témáért felelős német szociáldemokrata EP-képviselő.

A kibocsátáskereskedelmi rendszert (ETS) nem azért hozták létre, hogy kárt okozzon az iparnak, hanem éppen ellenkezőleg, díjazza az innovációt és a hatékonyságot, hiszen megszabja a szén-dioxid-kibocsátás árát - vélekedett Groote. Úgy vélte, egyértelművé kell tenni, milyen üzenetet küldenek az árral. A novemberi varsói klímakonferencia rávilágított, hogy a kvótán alapuló rendszerek fordulóponthoz érkeztek. Ezért biztosítani kell, hogy az európai ETS megéli a felnőttkort - fejtette ki.

A tagállami kormányokat megjelenítő tanács által már korábban elfogadott elvi álláspont értelmében az Európai Bizottság - az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye - kivételes esetben átrendezheti a kvótaárverések időpontját. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha hatáselemzés mutatja ki, hogy az érintett ágazat szereplői nem az unió területének elhagyásával reagálnak majd a kvótabevezetést elhalasztó lépésre. A brüsszeli bizottság 2020-ig csak egy árverés időpontját változtathatja meg, és legfeljebb 900 kibocsátási engedélyre vonatkozóan.

A 2005-ben létrehozott ETS szén-dioxid-kibocsátási plafonokat állapított meg, amelyeket fokozatosan egyre alacsonyabb szintre kell levinni, és 2020-ra az ETS által lefedett ipari ágazatokra vonatkozó plafonnak 21 százalékkal a 2005-ös érték alatt kell lennie. A határérték alatti kvótákat a vállalatok a tagállamoktól kaphatják meg vagy árverésen vehetik meg. Egy kvóta egy tonnányi kibocsátott szén-dioxidnak felel meg. A vállalatok a fel nem használt kvótáikat is értékesíthetik. A kvóták számának korlátozása értékállóságukat növeli, tehát a rendszer azoknak a vállalatoknak kedvez, amelyek a kibocsátás csökkentésére törekednek.

A túlkínálat és a gazdasági lassulás következtében a fel nem használt kibocsátási engedélyek felhalmozódtak, áruk pedig sokkal alacsonyabbra zuhant, mint amivel a kvótakereskedelmi rendszer létrehozásakor számoltak. Az Európai Bizottság ezért vetette fel megoldásként most azt, hogy a kvóták egy részének piacra dobását halasszák későbbre. Az EP erre most igent mondott, a tagállami miniszterek pedig december 16-17-i ülésükön döntenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.