Villamoshálózat-modernizáció

Magyarország első a széndioxidkvóta kiosztásában

Az Európai Unió 28 tagállama közül elsőként osztott ki ingyenes európai széndioxidkvótát Magyarország 11 villamosenergia-termelő létesítménye számára.

2013.11.27 10:55MTI

Az ingyenes kvóták rendkívül fontos szerepet játszanak Magyarország villamosenergia-szektorának modernizációjában, és újra megteremtik a közösségi jogbiztonságot az EU emissziókereskedelmi rendszerében. Magyarország a tagállamok közül elsőként véglegesítette a villamosenergia-szektorának korszerűsítését segítő ingyenes kvótakiosztási tervét (derogáció) az Európai Bizottsággal, és hajtott végre ingyenes kiosztást a létesítmények számára - hangsúlyozza tárca.

A közlemény szerint a kiosztott több mint 6 millió egység közel 8,8 milliárd forintnyi forrást teremthet két rendszerszintű beruházás finanszírozására. Így megvalósulhat a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. intelligens hálózati mintaprojektje (okos mérőhálózat), és a Magyar Gáz Tranzit Zrt. magyar-szlovák interkonnektor földgázvezeték Vecsés és Balassagyarmat közötti szakasza.

Az NFM emlékeztet arra, hogy az EU emissziókereskedelmi rendszerének 2013-2020-ig tartó kereskedési időszakában a széndioxidkvóták bármikor szabadon felhasználhatóak kibocsátások ellentételezésére.

Tájékoztatásuk szerint az okos mérőhálózat lehetővé teszi az energiafogyasztásoknak a fogyasztó saját döntésén és automatikus beavatkozásokon alapuló időbeli optimalizálását. Javítja az információáramlást a villamosenergia-rendszer és az egyéb energiarendszerek szereplői között, lehetőséget teremt az interaktivitásra, mindezzel nemzetgazdasági szinten versenyképesség-javulást eredményez. A megújuló energiatermelő egységek kapacitásainak növekedésével csökken a külső forrásból származó energiahordozóknak való kitettség.

Az interkonnektor beruházás megvalósításával a magyarországi földgázpiacon új beszerzési források jelennek meg, ami jobb pozícióhoz segítheti a vásárlókat. A fejlesztés kedvező hatással lesz a szállítási díjakra, hozzájárul a földgáz árának csökkentéséhez. A vezeték az észak-déli gázfolyosó részeként hazai és nemzetközi ellátásbiztonsági és stratégiai célokat szolgál.

"Magyarország ezzel a lépéssel elsőként bizonyította Európában, hogy a villamosenergia-szektor rendszerszintű fejlesztése mintaprojektek révén kiemelt cél. Ebben több más tagállamot is megelőz, amelyek nemhogy kvótabevételeik 50 százalékán felül költenének kibocsátáscsökkentő mintaprojektek fejlesztésére - ahogyan Magyarország most teszi - hanem teljes kvótabevételeiket a költségvetésükbe irányítják" - áll a közleményben.

Az NFM szerint a kibocsátási egységek gyors kiosztását a kapcsolódó európai parlamenti és tanácsi irányelv magyar jogrendbe való átültetése, a tárca kiemelkedő érdekérvényesítése és megfelelő szakértői hozzáállása tette lehetővé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.