11 pénzintézetet büntet

Végtörlesztés: a GVH 9 és fél milliárdos bírságot szabott ki a bankokra

Tizenegy pénzintézettel szemben rótt ki összesen 9,5 milliárd forintnyi bírságot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt.

2013.11.20 11:23Havariapress

A 2011. november 23-án indult eljárásban a GVH megállapította, hogy a vizsgált pénzintézetek 2011. szeptember 15-e és 2012. január 30-a között jogsértést valósítottak meg azáltal, hogy - a hitelkiváltó hitelek nyújtásának korlátozása révén - a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében összehangolták a stratégiájukat, üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással.

A legmagasabb bírságot az OTP Bank Nyrt-re rótta ki a GVH, a pénzintézetnek 3,9 milliárd forintot kell fizetnie. A Erste Bank Hungary Zrt. 1,7 milliárd; a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. kevés híján egymilliárd forintos büntetést kapott.

A Cib Bank Zrt., Citibank Europe, valamint az MKB Bank Zrt. egyenként 800 millió forint körüli büntetést fizethet a versenyhivatal döntése értelmében. A Raiffeisen Bank Zrt-re 583 millió, UniCredit Bankra 306 millió, a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bankra 283 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

Az UCB Ingatlanhitel Zrt. 63 millió, míg a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. egymillió forint büntetést kapott. A GVH a rendelkezésére álló információk, különösen okirati bizonyítékok alapján (e-mail levelezések, belső feljegyzések) megállapította, hogy a fent említett pénzintézetek egységes, átfogó terv keretében a hitelkiváltás intenzitásának csökkentése és a rögzített árfolyamú végtörlesztések visszafogása érdekében összehangolták magatartásukat.

Ennek részeként a végtörlesztéssel kapcsolatos stratégiára és az érdeklődő ügyfelekre vonatkozó információkat is megosztottak egymással, emellett egyes bankok között kétoldalú egyeztetésekre is sor került. Mindezek alkalmasak voltak arra, hogy összehangolják a végtörlesztések korlátozására irányuló egyedi stratégiájukat.

A Gazdasági Versenyhivatal az egyes bankok esetében a 2011. évben az ingatlanfedezetű jelzálog-hitelezésből elért kamat-, jutalék- és díjbevételek összegéből indult ki a bírság összegének kiszámításakor. A kiszabott bírságok közötti nagyságrendi különbségek abból adódnak, hogy a pénzintézetek bevételei között jelentős különbségek mutatkoznak, és az egyes bankok jogsértésben betöltött szerepe is eltérő volt.

A bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy az érintett pénzintézetek többsége az összehangolt stratégiát végrehajtotta, valamint azt, hogy a vállalkozások a hazai bankrendszer legnagyobb piaci szereplői, együttes piaci részesedésük meghaladja a 90 százalékot.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a fix árfolyamú végtörlesztés miatt a bankok veszteségeket szenvedtek el, valamint rövid idő alatt jelentős likviditási, munkaerőforrás és egyéb kapacitási korlátokkal kellett szembenézniük.

A GVH jogsértőnek minősítette az FHB Jelzálogbank Nyrt. magatartását is, a pénzintézettel szemben azonban mellőzte a bírság kiszabását, mert az FHB csupán passzív résztvevője volt a kartellnak, valamint eddig nem került elmarasztalásra a bank hasonló jogsértés miatt, míg a többi pénzintézet jogsértését a GVH a bankközi jutalékot vizsgáló eljárásban korábban már megállapította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.