Vasúti fuvarozási konferencia

Szijjártó: cél, hogy Magyarország fő tranzitország legyen

"A kormány célja, hogy Magyarország legyen a kelet-nyugati irányú áruforgalom fő közép-európai tranzitországa."

2013.11.15 13:44MTI
MTI

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsának (TSZKT) 22. plenáris ülésén leszögezte: a nemzetközi árufuvarozás területén növelni kell Magyarország aktivitását, a transzszibériai vasútvonal magyarországi leágazásaiban rejlő lehetőségeket a jelenleginél jobban ki kell használni.

"Az a célunk, hogy mi legyünk a kelet-nyugati irányú áruforgalom fő közép-európai tranzitországa" - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy ehhez három erőforrást kell használni: a földrajzi fekvés és domborzati viszonyok, a jó színvonalú infrastruktúra, valamint a kormány meglévő politikai szándéka a vasúthálózat fejlesztésére.

Fel kell számolni azt az állapotot, hogy Magyarország keleti és nyugati határpontjai között versenyképtelenül lassan haladnak át a tehervonatok - mondta. Ebből a szempontból rendkívül fontosnak nevezte a V0-ás vasúti beruházást, amely tehervonatok közlekedésére szolgáló, 113 kilométeres kétvágányú villamosított vasúti gyűrű lesz Budapesttől délre.

Kiemelte: a két nemzetközi vasúti folyosót is összekötő beruházástól azt várják, hogy az ország keleti és nyugati határpontjai között a tehervonatok egy nap alatt át tudjanak haladni, jelentősen csökkenjen a budapesti vasútvonalra nehezedő nyomás, illetve jelentősen növekedjen a vasúti teherforgalom.

Szavai szerint a V0-ás projekt csak egy másik fejlesztéssel együtt, integráltan nyeri el értelmét, a záhonyi átrakó technológiai fejlesztéséhez újabb projektekre van szükség. A MÁV és az oroszországi vasút vezetői erről tárgyalásokat folytattak - tette hozzá.

A záhonyi átrakó jelenleg a konvencionális és a konténeres fuvarozás területén is jelentős kapacitással rendelkezik. Véleménye szerint a gyors záhonyi átrakási technológia és a V0-ás vasúti körgyűrű együtt versenyképesebb, mint a széles nyomtávú vasút meghosszabbításának megépítése.

Megérdemli a befektetői figyelmet a 3,5 milliárd forintból európai uniós társfinanszírozással megépült intermodális logisztikai központ is Fényeslitke-Komorón, amelynek van közvetlen összeköttetése közúttal és széles, illetve normál nyomtávú vasúttal is - jegyezte meg.

A kormány elkötelezett a vasúthálózat fejlesztése mellett, nyitott a további egyeztetésre, amelyet a fenntartható fejlődés szempontjából is fontosnak tart. Arról is beszélt, hogy az Európa-Távol-Kelet viszonylatú vasúti szállítások növelése összhangban van Magyarország keleti nyitással kapcsolatos kormányzati célkitűzésével is.

Összegzése szerint a MÁV és az Orosz Vasutak (RZD) közötti együttműködési megállapodással az ország olyan technológiai színvonalat érhet el, amellyel el tudja foglalni vezető helyét a közép-európai tranzitforgalomban.

A TSZKT 22. plenáris ülésének pénteki zárónapján Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök vezérigazgatója és Alekszandr Misarin, az Orosz Vasutak első elnökhelyettese aláírta azt az együttműködési szándéknyilatkozatot, amely egyebek között egységes technológia kidolgozását támogatja.

A záhony-csapi átrakó fejlesztése az orosz vasút leányvállalata közreműködésével valósul meg, a vasúttársaságok közös projektekben vesznek részt, és a megállapodás a szakember- illetve tapasztalatcserét is célozza. Dávid Ilona sajtótájékoztatón közölte: jelenleg a munka elején tartanak, konkrét beruházási összegekről még korai beszélni. A V0-ás és a záhonyi fejlesztéstől jelentős forgalomnövekedést várnak.

A kétnapos tanácskozáson 25 ország több mint 250 delegáltja tárgyalt a transzszibériai áruszállítási folyosó működéséről és modernizációjáról, valamint a konténeres fuvarozások hatékonyságának növeléséről. A budapesti fórumon 11 nemzetközi szervezet képviselője is részt vett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.