London szerint

Nem tart defláció felé az euróövezet

Az infláció zuhanása ellenére nem fenyegeti deflációs kockázat az euróövezetet.

2013.11.07 11:39MTI

A napokban több londoni elemzőház felvetette annak a lehetőségét, hogy az euróövezet defláció felé tart, miután az első gyorsbecslés szerint októberben négyévi mélypontra, átlagosan 0,7 százalékra süllyedt az éves infláció a valutaunióban.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató - szakértői csütörtöki elemzésükben azonban kiemelték azt a véleményüket, miszerint több korábbi hatósági ár- és adóintézkedés árfelhajtó hatása mára igen jelentős mértékben kiesett az éves inflációs összevetésekből, és ez az egyik fő oka a lassulásnak.

A ház kimutatta, hogy egyes adók emelése és bizonyos hatósági áras termékek drágulása 2012 végén még 0,75 százalékpontot adott hozzá az éves inflációs rátához, ez a hatás ugyanakkor idén októberben már nem érte el a 0,2 százalékpontot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.