Keveset fektettek új lelőhelyekbe

Globális energiahiány várható 2012 után a Gazprom szerint

A Gazprom orosz gázipari cég vezetője szerint a világ komoly energiahiánnyal szembesül 2012 után, mivel elveszítette azt a lehetőséget, hogy olcsó energiához jusson, mert túl keveset fektetett be új lelőhelyekbe.

2008.07.23 19:50MTI

Alekszej Miller, aki a közelmúltban azt jósolta, hogy a kőolaj hordónkénti ára 250 dollárra nő, a Reuters hírügynökségnek eljuttatott írásában rámutatott, a fogyasztónak el kell fogadniuk, hogy mostantól a termelők nagyobb mértékben határozzák meg a piaci viszonyokat.

Miller - aki a világ első számú gázipari cégének a vezetője, amely Európa gázszükségletének a negyedét biztosítja - közölte: megoldás lehet a globális energia-egyensúlytalanság visszabillentésére, ha a gázexportáló országok bővítik az együttműködést, ugyanakkor tartózkodott attól, hogy egyfajta gázkartellről, "gáz-OPEC"-ről beszéljen.

A Katarban tavaly áprilisban tartott Gázexportáló Országok Fórumán ugyan nem sikerült nemzetközi gázkartellt megalakítani, de Miller szerint a fórum munkája révén globális gázegyensúly teremthető.

"Ez választ adna olyan kérdésekre, hogy mikor, hol és mennyi gáz termelésére van szükség." Miller úgy vélte továbbá, hogy az energiafogyasztó országoknak fel kell készülniük további, határokon átnyúló vegyesvállalatok létrehozására a termelőkkel, a globális energiabiztonság erősítése céljából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.