Repülési kedv nem hagyott alább

A világ légi forgalma a rekord olajár mellett is tartósan növekszik

A repülőtársaságok németországi képviseletének testülete (BARIG) szerint a légi utazások a magas üzemanyagárak ellenére tartósan tovább nőnek világszerte.

2008.07.20 13:00MTI

A szervezet főtitkára szerint a világ légi forgalma a következő húsz évben éves átlagban 5 százalékkal bővül majd. Martin Gaebges szerint bár vannak hullámhegyek és -völgyek, az ágazatra nehezedő terhek most nem olyan mértékűek, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően voltak, amikor az ágazati válság általános konjunkturális visszaeséssel párosult. 

A légitársaságok azonban egyelőre nem bíznak a tartós repülési konjunktúrában: a kerozin árának emelkedése miatt közülük egyre több jelent be létszámcsökkenést, főként az amerikai cégek közül. Pénteken Ausztrália legnagyobb légi cége, a Qantas Airlines jelezte, hogy 36 ezer fős munkaerő állományának 4 százalékától, azaz 1500 főtől válik meg. A United Airlines anyavállalata, az UAL Corp július 11-én 400 további munkahely megszüntetését jelentette be, miután korábban azt közölte: 950 pilótát, 600 légi kísérőt és 1500 egyéb munkakörben dolgozót küldenek el. 

A Northwest Airlines 8 százalékkal csökkenti a menedzsment létszámát, ez 2500 fő a világszerte dolgozó 31 ezerből. Az American Airlines 8 százalékos csökkentést jelentett be 85 500 fős létszámából. Kanada legnagyobb légiforgalmi vállalata, az Air Canada 28 ezer főből kétezret bocsát el, azaz 7 százalékot. A US Airways 5 százalékkal, 1700 fővel csökkenti dolgozói létszámát. A Continental Airlines 3 ezer fős elbocsátást tervez, ez 45 ezer fős állományának 6,5 százalékát jelenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.