Csehország még recesszióban marad

Elemzők: túljutott a mélyponton a magyar, cseh és lengyel gazdaság

Túljutott a jelenlegi növekedési ciklus mélypontján a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság, és a legutóbbi aktivitási adatok alapján javul a növekedési környezetük, bár Csehország várhatóan még az idén is recesszióban lesz.

2013.09.13 16:04MTI

Így vélekedtek pénteki térségi helyzetértékelésükben a londoni pénzügyi elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott szakelemzői szerint a hármak a tavalyi és az idei év fordulóján a cég által vártnál rosszabb teljesítményt nyújtottak, a jelek szerint azonban Lengyelország és Csehország esetében az idei első, Magyarország esetében a tavalyi utolsó negyedév jelentette a növekedési mélypontot.

A GS elemzői szerint a gazdasági-üzleti felmérések és az előremutató jellegű aktivitási indikátorok az év első felénél is jobb harmadik negyedévi teljesítményre utalnak, bár mindhárom gazdaság továbbra is tényleges növekedési potenciálja alatt teljesít.

A cég szakérői kiemelték: a három közép-európai gazdaság a felzárkózó térség többi országához képest sokkal gyorsabb kiigazításra kényszerült a 2008-as pénzügyi válság után.

Így az addigra a jórészt befejezett államháztartási konszolidáció, az előrehaladott szakaszban járó adósságleépítés és a folyómérleg-egyenlegek javulása alapján már tavaly látszott, hogy a hármak hamarabb fognak hasznot húzni a fejlett piacok élénküléséből, mint a felzárkózó régió más gazdaságai. A Goldman Sachs elemzői szerint ezzel egy időben a belső kereslet is javul a három közép-európai gazdaságban.

Emellett a költségvetési pozíciók is enyhébbek, és most már jórészt pozitív növekedési tényezőként hatnak. A GS saját becslései szerint a költségvetési szektor önmagában zéró és 0,5 százalékpont közötti mértékben járult hozzá a hármak gazdasági növekedéséhez a második negyedévben, vagyis az államháztartási konszolidáció most már nem visszahúzó tényezőként jelentkezik a GDP-n belül.

Magyarországon ehhez jó eséllyel hozzáadódik a háztartások devizaalapú adósságterhének jelentős mérséklődése is - hangsúlyozták pénteki helyzetértékelésükben a Goldman Sachs londoni közgazdászai. A ház elemzői közölték: az általuk kidolgozott előretekintő és folyó aktivitási indikátorok erős következő negyedévet jeleznek Magyarország és Lengyelország számára, jóllehet Csehországban továbbra is nyomottabb teljesítmény várható.

A Goldman Sachs londoni szakértői mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy a magyar hazai össztermék 0,5 százalékkal, a lengyel gazdaság teljesítménye 1,0 százalékkal nő 2013-ban, ugyanakkor a cseh GDP-érték a nagyon gyenge első negyedév miatt még az idén is 1,0 százalékkal visszaesik.

A magyar gazdaság növekedési kilátásai más nagy londoni házak megítélése szerint is javulnak. A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzőstábja befektetők számára minap összeállított átfogó őszi előrejelzésében jelentősen javította a magyar gazdaságra adott növekedési becsléseit.

A ház londoni közgazdászai felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy Magyarországon az idén 0,5 százalékos, 2014-ben 1,5 százalékos gazdasági növekedést várnak.

A cég eddigi prognózisa azt valószínűsítette, hogy a magyar hazai össztermék az idén 0,5 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 1,3 százalékkal bővül. A Morgan Stanley londoni elemzői a felülvizsgálatot az általuk vártnál jobb idei első félévi gazdasági teljesítménnyel és a magyar mezőgazdaság jó terméshozamaival indokolták.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a legutóbbi magyar GDP-adatismertetés után adott értékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a számok mindent egybevetve fokozatos kilábalási folyamatra vallanak a magyar gazdaságban.

A ház közgazdászai közölték, hogy jelenlegi előrejelzésük 2013 egészében 0,5 százalékos, 2014-ben 1,0-1,5 százalék közötti gazdasági növekedést valószínűsít Magyarországon.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének globális elemzőcsoportja (BofA Merrill Lynch Global Research) a magyar gazdaság jövő évét tekintve a szélesebb londoni konszenzusnál is sokkal derűlátóbb. Minap összeállított térségi előrejelzésében a ház kiemelte azt a véleményét, hogy Magyarországon megállt a belföldi kereslet zsugorodása.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint a magyar gazdaságban zajló folyamatok alátámasztják a cég előjelzését, amely az idei évre várt 0,4 százalék után jövőre már 2,6 százalékos GDP-növekedéssel számol Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.