Beruházás

Kétmilliárd a vásárhelyi csatornára, másfél Lakiteleknek

A kivitelezési munkák a támogatási szerződés aláírása és a közbeszerzési eljárást követően jövő év elején kezdődhetnek el, és a tervek szerint 2015-ben fejeződhetnek be.

2013.08.30 13:08MTI

Több mint kétmilliárd forintos csatornaberuházás indul uniós támogatással Hódmezővásárhelyen - jelentette be Almási István polgármester pénteken az alföldi városban.

A nettó 2,275 milliárd forint összköltségű fejlesztéshez az önkormányzat 2,14 milliárd forint támogatást nyert - mondta a politikus a beruházásról tartott sajtótájékoztatón.

A környezetvédelmi beruházás során átépítik a város szennyvíztisztító-telepét, és megvalósul Hódmezővásárhely legdinamikusabban fejlődő városrésze, Új-Kishomok csatornázása - tudatta a polgármester.

A kivitelezési munkák a támogatási szerződés aláírása és a közbeszerzési eljárást követően jövő év elején kezdődhetnek el, és a tervek szerint 2015-ben fejeződhetnek be - közölte Almási István.

Új-Kishomok városrészben 12 220 méter gerincvezeték, két körzeti átemelő épül, a beruházás keretében 633 ingatlan csatornázása valósul meg - mondta a polgármester. Hozzátéve: a csatornahálózat építésének költsége 623,5 millió forint.

Mucsi László, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és építéshatósági irodájának vezetője közölte, a Hódmezővásárhelyen 1994-ben épült szennyvíztisztító-telep az elmúlt évek jogszabályváltozásai miatt már nem tudott minden határértéket teljesíteni, ezért vált szükségessé korszerűsítése.

A fejlesztés során a szennyvíztisztító-telepet napi 15 ezer köbméter kapacitásúra bővítik ciklikus eleveniszapos technológiával. A meglévő műtárgyak felhasználásával és új műtárgyak építésével biztosítják a tisztított víz nitrát- és foszformentesítését - közölte a szakember.

Másfél milliárd forint összegű, kiemelt kormányzati beruházás indult a Lakiteleki Népfőiskolán - jelentette be Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Másfél milliárdot szavazott meg az Országgyűlés annak érdekében, hogy a Lakiteleki Népfőiskola a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat központjaként megújuljon - mondta Lezsák Sándor.

A felújítás és a fejlesztés a Szeged-Csanádi Püspökség tulajdonában lévő Lakiteleki Népfőiskola huszonöt hektáros területén több ütemben valósul meg - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.