Egyiptom betette a kaput

Becsődölt az utazási iroda

A Best Reisen Utazási Iroda Kft. felfüggesztette utazásszervezői tevékenységét pénteken.

2013.08.16 20:07MTI

Zám Tibor, a cég vezetője megerősítette, hogy a Best Reisen augusztus 16-ától nem tudja folytatni tevékenységét.

Az utazási iroda közleményében azzal indokolta a lépést, hogy a magyar utazási piacot öt éve sújtó válság rendkívüli módon sújtotta az iparágat, így a Best Reisent is. A közlemény szerint az utazási irodának különösen nagy veszteségei keletkeztek az egyiptomi és tunéziai utazások terén, mivel 2011 januárja óta politikai válság sújtotta a két észak-afrikai desztinációt, amelyek tradicionálisan a legerősebb, forgalmuk többségét adó úti céljaik voltak.

A közleményben kitértek arra, hogy a Best Reisen által biztosított vagyoni letét összege 1,3 milliárd forint, amely fedezi a külföldön tartózkodó utasaik hazautaztatását és az el nem utazottak teljes kártérítését.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője, Molnár Judit szerint a Best Reisen csődjében az egyedüli "jó hír" az, hogy az utazási iroda által biztosított 1,3 milliárd forint vagyoni letét hazai viszonylatban magasnak számít, amely fedezi a külföldön tartózkodó utasaik hazautaztatását és az el nem utazottak teljes kártérítését.

Az utazásszervező tevékenységét felfüggesztő Best Reisen a QBE Magyarországi Fióktelepénél rendelkezik vagyoni biztosíték biztosítással, a biztosító gondoskodik az utazási iroda kinnrekedt utasainak hazaszállításáról, illetve szükség esetén a szállásdíjak kiegyenlítéséről is - közölte a biztosító.

Utazni mindig jó, de a válság hatása alól senki sem kivétel...

A QBE tudomása szerint 700-800 főre tehető a külföldön rekedt utasok száma, főként Törökországban, Egyiptomban és Spanyolországban. A közlemény szerint a QBE péntekre, 18-ára, 20-ára és 21-ére már lefoglalt repülőgépeket.

Több ezer főre tehető azon utasok száma, akiket a Best Reisen már nem tud kiutaztatni, de a nyaralás költségeit már befizették, az ő kártalanításukról is gondoskodik a biztosító.

A hírügynökség budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren lévő munkatársa megtudta: a Best Reisen Utazási Iroda Kft. péntek reggeli járata még elvitte az utasokat az egyiptomi Hurghadába, de az iroda kora esti, törökországi járatát már törölték, miután a cég felfüggesztette utazási tevékenységét. Sok utas már ki sem ment a repülőtérre, az utazásuk elmaradásáról ott értesülő mintegy 15 utas azonban felháborodva vette tudomásul a történteket.

Csizmadia Szilárd, a charter járatot üzemeltető Travel Service Kft. képviselője a repülőtéren azt mondta: a 17.45-re tervezett járat üresen indul a törökországi Antalyába, hogy a Best Reisen kinn nyaraló, mintegy 180 utasát hazaszállítsák. A budapesti Liszt Ferenc-repülőtér 2B termináljára körülbelül 15 utas érkezett az antalyai géphez; ők felháborodással vették tudomásul, hogy törölték járatukat. A hírügynökség tudomása szerint a kora esti járattal 175-en utaztak volna Törökországba; az utazási iroda, akit tudott, értesített a járattörlésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.