Leépítések

Dunaferr: az első 900 elbocsájtott

A Dunaferr vállalatcsoport csütörtökön hivatalosan bejelentette a Fejér Megyei Kormányhivatal dunaújvárosi munkaügyi kirendeltségén, hogy legnagyobb létszámú tagvállalatánál, a Dunaferr Zrt.-nél 890 főt bocsát el - tájékoztatott a szakszervezet és az üzemi tanács vezetője.

2013.08.15 17:48MTI

Borbély Zoltán, a központi üzemi tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint a Dunaferr Zrt. 5064 fős munkavállalói állományából 890 főt küldenek el legfeljebb 250 fős csoportokban csúsztatott ütemezéssel. Amennyiben a munkáltató tartja magát korábban bejelentett elképzeléseihez és 1500 fős leépítést hajt végre, akkor a többi tagvállalatnál - ahol mindössze 1500-an dolgoznak - további 600 ember elbocsátása várható - tette hozzá.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke megjegyezte, hogy az 1500 fős létszámban akár a kölcsönzött munkaerő elbocsátása is benne lehet, de ők nem állnak foglalkoztatási jogviszonyban a vállalatcsoporttal, vagyis elküldésük nem minősül létszámleépítésnek a cég szempontjából, de a munkanélküliek létszáma így is növekedni fog.

Mindketten megdöbbenésüknek adtak hangot amiatt, hogy a cégvezetéssel folytatott múlt pénteki megbeszéléssel ellentétben a cég hivatalos tájékoztatásában szerepel egyes tevékenységek kiszervezése. Ezzel kapcsolatban jelzik kifogásukat a tulajdonosok felé.

A létszámleépítés teljes lebonyolítása jövő év júniusáig eltarthat. A csütörtöki bejelentést követően hét nap múlva kell elkezdeni az egyeztetéseket az érdekvédők és a vállalatvezetés között. Erre 15 nap áll rendelkezésre, utána megállapodás mellett vagy anélkül megkezdődik az egyes szakmacsoportokat érintő leépítések számszerűsítése, majd ezt követően mintegy két hónap múlva a név szerinti elbocsátások.

Dunaferr daru - deaktiválva

A vállalat menedzsmentje hétfőn közölte, hogy a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően rövidesen megkezdődik a létszámleépítés az ISD Dunaferr Zrt.-nél, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkentik. A vezetés 2013. augusztus 15-ig elindítja ennek érdekében a szükséges hivatalos eljárást - ismertette a közlemény.

A Dunaferr hétfői közleménye szerint a tulajdonosi döntés hátterében a vállalat tartós veszteségessége áll, amelynek egyik fő oka a versenytársakhoz viszonyítottan alacsony működési hatékonyság. Az elmúlt két év során a Dunaferr kizárólag az anyavállalat finanszírozásának köszönhette fennmaradását, a felhalmozott tartozás mértéke folyamatosan nő - állt a közleményben.

Evgeny Tankhilevich cégvezető egy korábbi szakmai rendezvényen elmondta, hogy a Dunaferr 2008 óta nem nyereséges. Tavaly minden eddiginél magasabbra nőtt a cég termelése, de az euró gyengülése és a magas alapanyagárak miatt 36 millió dollár negatívumot mutatott az adózás előtti eredmény. Az idei első félévben jól teljesített a cégcsoport, közel vannak a tervszámokhoz, de a magas fix költségek csökkentése nélkül ismét veszteséggel zárhatnak.

Június végén a cégvezetés tájékoztatása szerint a ISD Dunaferr társaságcsoportnál 7522 munkavállalót foglalkoztattak, közülük 6837 a saját és 685 a kölcsönzött munkavállaló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.