Megszületett a megállapodás

Dunaferr - véget ért a sztrájk

Megszületett a megállapodás az ISD Dunaferr társaságcsoport vezetése és a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek képviselői között, így véget ért a sztrájk a vállalatnál - közölték a felek kedden.

2013.02.26 20:31MTI

A közös közlemény szerint visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-jétől a kollektív szerződés hatálya alá tartozó társaságoknál dolgozó munkavállalók 3,5 százalékos alapbérfejlesztésben részesülnek. 2013. július 1-jétől további 1 százalékkal emelkedik a munkavállalók alapbére. Az emelés ugyanilyen mértékben érinti a szociális juttatásokat is.

A kedden Dunaújvárosban aláírt megegyezés mindkét fél számára kielégítő. A megállapodás aláírásával egyidőben helyreállt a munkabéke, egyúttal elmarad a budapesti orosz nagykövetség elé szerdára tervezett demonstráció is - áll a közleményben.

A szabadságos (13. havi) bért a munkáltató a kollektív szerződésben szabályozott módon, annak esedékességi idejében teljes egészében kifizeti. A karácsonyi (14. havi) bér átütemezésre kerül oly módon, hogy azt a munkáltató 2014. január 1-jétől, 12 havi egyenlő részletben fizeti meg a munkavállalók részére, amennyiben az I. számú nagyolvasztó átépítése befejeződött. A munkáltató 2015. január 1-jétől a karácsonyi bért beépíti az alapbérbe. Továbbá a munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a kollektív szerződést 2014. június 30. előtt nem mondja fel.

Mucsi Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az aláírást követően néhány perccel újraindult a munka. Mindez elsősorban a hideg- és meleghengerművet, valamint a kiszállítást érintette, ahol hét napja folyamatosan állt a munka. A többi területen csak délutánonként voltak kétórás munkabeszüntetések, ott szerdán már nem lesz leállás.

A határozatlan idejű általános sztrájkot múlt kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató bérfejlesztési ajánlatát. Az érdekvédők a múlt szerdán indított munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.