A 2013-2014-es időszakra

Kétszázezer álláskereső téli közfoglalkoztatásáról született döntés

Kétszázezer álláskereső közfoglalkoztatásba történő bevonásáról döntött a kormány a 2013-2014. évi téli időszakra.

2013.07.29 13:52MTI

Közülük százezren dolgoznak majd idén novembertől jövő év áprilisáig, további százezren pedig olyan képzést kapnak a közfoglalkoztatás keretében, amellyel elhelyezkedési esélyeik a nyílt munkaerőpiacon növekedhetnek - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca az MTI kérdésére közölte: a kormány a célkitűzés megvalósítása érdekében a startmunka-program 2013. évi finanszírozására szolgáló költségvetési előirányzat mintegy 19 milliárd forinttal való emeléséről döntött. A fenti összeget a központi költségvetés biztosítja, emellett további 24 milliárd forint uniós forrásból valósítják meg a képzéseket. 

A téli átmeneti közfoglalkoztatásban várhatóan részt vesz majd a jelenlegi közfoglalkoztatottak egy része, de bevonnak hátrányos helyzetű álláskeresőket. A 2013/2014-es téli időszakra tervezett közfoglalkoztatás országos szintű programként működik majd. 

Nagyobb létszámban tervezik a közfoglalkoztatást azokban a megyékben, ahol jelenleg is jelentős számban vannak közfoglalkoztatottak, így például Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben. 

Az idén decembertől jövő év március végéig tervezett képzési időszakban a közfoglalkoztatottak számára különböző, az igényeikhez alkalmazkodó felzárkóztató, szakmai felkészítő, betanító, és szakmai végzettséget adó képzéseket egyaránt terveznek annak érdekében, hogy a résztvevők elhelyezkedési esélyei a nyílt munkaerőpiacon ezáltal is növekedjenek. 

A közfoglalkoztatásban résztvevők a jogszabályban meghatározott közfoglalkoztatási bért kapják, a foglalkoztatás és képzés várhatóan napi 6 órás időtartamban történik majd. A további részletek kidolgozását, a program megvalósításának előkészítését az NGM és a Belügyminisztérium közösen végzi - közölte a tárca.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.