25 milliós uniós forrásból

Illegális hulladéklerakót számoltak fel Egervárnál

Felszámolt egy illegális hulladéklerakótelepet mintegy 25 millió forint uniós forrásból a ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás a Zala megyei Egervár határában.

2013.06.20 14:46MTI

Az előzetes helyszíni bejárások, geodéziai felmérések alapján az érintett területen 3-4 ezer köbméternyi szemetet feltételeztek. A munkálatok során végül 900 tonna hulladékot szállítottak el a Zala megyei város határából. 

A humusszá vált hulladékot a kirostálás után a hulladéklerakóba szállították, a veszélyesnek minősülő szemetet - gumiabroncsokat, televízió alkatrész-maradványokat - pedig egy kijelölt helyre szállították. 

A területet parkosították, befüvesítették, a "tájseb" begyógyult, a földet egységes zöld fű borítja. Szijártó József (független), Egervár polgármestere az MTI kérdésére elmondta; örültek a pályázati lehetőségnek, mert az önkormányzatnak nincs anyagi forrása a telep megszüntetésére. 

Egerváron viszont mindig is fontosnak tartották a környezet védelemét, bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, lomtalanítási programot indítottak. Az illegális szeméttelep kialakulásáról azt mondta, hogy a környéken élők éveken keresztül Egervár és Lakhegy határában, állami nyílt területen helyezték el a hulladékot. A terület őrzésére nem volt lehetőségük, az önkormányzat pedig csak akkor szabhatott volna ki bírságot, ha a szemetelőket tetten éri. 

Dékány Endre, a ZALAISPA Társulás elnöke megerősítette; az illegális szeméttelepek kialakulást csak tettenéréssel lehet megelőzni, de a rekultivációs programokban a társulás segítséget nyújt az önkormányzatoknak. Az elnök szerint az illegális szeméttelepek kialakulásában az is nagy szerepet játszik, hogy a "kártékony" hulladék elhelyezéséért fizetni kell, ezért az emberek egyszerűbbnek látják, ha a hulladékot kiviszik az erdőszélre. 

A vállalkozások viszont autórakománnyi szemetet helyeznek el erdőszéleken, sokszorosát a lakossági hulladéknak. Az elnök hozzáfűzte; az utóbbi idők tapasztalatai azt mutatják, hogy nő az állampolgárok felelősségérzete a környezet iránt, és a jövőben megteszik a szükséges bejelentéseket, így megelőzhető az illegális szeméttelepek kialakulása. 

A ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás az idén felszámolta a Vas megyei Csöngén az illegális hulladéklerakót, Zala megyében pedig folyamatban van Padáron, valamint Pusztaszentlászló és Pusztamagyaród határában egy jelentősebb méretű hulladéklerakó felszámolása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.