Romlottak a kilátások

Meggyengültek a dohánycégek

Az árbevétel növekedése ellenére a piac és az eladások csökkenésére utalnak a dohánycégek elmúlt évről szóló beszámolói.

2013.06.04 08:31MTI

A két legnagyobb dohányipari vállalkozás, a Philip Morris Magyarország Kft., illetve a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. a teljes cigarettapiac 75 százalékát mondhatja magáénak. A lap összeállítása szerint a tavalyi évről szóló mérlegek alapján a két gyártó összesen 375,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el, a BAT 181,8, a Philip Morris pedig 193,9 milliárdot - írja a Napi Gazdaság.

Mindkét cég árbevétele nőtt, a korábban végbement jövedékiadó- és áfa-emelkedés miatt, ettől függetlenül nem nőtt arányosan a cigarettaforgalmuk. A Philip Morrisnál például csökkent az eladott áruk beszerzési értéke, a BAT-nál ez nőtt, ám e cég nemcsak a felvásárolt dohányt és a cigaretta-előállításhoz szükséges alapanyagokat jeleníti meg az említett soron, hanem az adózárjegyeket is, amelyek értéke tavaly a közteher növekedése miatt megugrott.

A Napi Gazdaság szerint a BAT-nál csökkenő, a konkurensnél stagnáló üzemi eredményt mutat a mérleg. Adózás előtti eredményben sem remekelnek a cégek: a Philip Morrisnál 1 milliárd forint közelébe, a BAT-nál 1 milliárdról 756 millió forintra süllyedt. A különbség, hogy utóbbi cég 3,1 millió forint mérleg szerinti eredményt hozott (630 milliós osztalékfizetés mellett), míg a Philip Morris 900 milliós osztalékfizetés mellett (noha az adózott eredménye, amiből az osztalékot fizetik 857 millió forint) nem mutatott ki mérleg szerinti eredményt.

A jóval kisebb árbevételű, magyar tulajdonban levő Continental Dohányipari Zrt. az előző két nagyhoz hasonlóan ugyancsak nem remekelt. Nettó árbevétele 19,1 milliárdról 23,4 milliárd forintra nőtt, az egyéb ráfordítások 12-ről 15,8 milliárd forintra emelkedtek (a jövedéki adó miatt), az üzemi eredmény pedig 200 millió forint alá csökkent. A cég adózás előtti eredménye 165 millió forint volt, mérleg szerinti eredménye pedig 122 millió, osztalékot nem fizetett a vállalat - írja a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.