900 millió dollárt

Afrika csúcs - Brazília 12 ország adósságát engedte el

Brazília elengedi 12 afrikai ország összesen 900 millió dollárnyi tartozását - jelentette be a Dilma Rousseff államfő vezette brazil küldöttség szombaton az Afrikai Unió addisz-abebai csúcsán, amelyen az elődszervezet, az Afrikai Egységszervezet megalapításának 50. évfordulóját ünneplik.

2013.05.26 06:29MTI

Miután Brazília különleges kapcsolatokat ápol Afrikával, külpolitikájában ez az intézkedés stratégiai jelentőségű, és az a célja vele, hogy dinamizálja a gazdasági kapcsolatokat, hiszen az afrikai kontinens világviszonylatban gyorsan gyarapszik - mondta Thomas Traumann, a brazil elnök szóvivője a sajtónak. 

Az intézkedés két legnagyobb kedvezményezettje a Kongói Köztársaság, amelynek 352 millió dolláros (79 milliárd forintos) tartozását írja le Brazília, valamint Tanzánia, amely 237 millió dolláros tehertől szabadul meg. A többi ország között van Elefántcsontpart, Gabon, Guinea, Bissau-Guinea, a Kongói Demokratikus Köztársaság, valamint Sao Tomé és Príncipe. 

Rousseff három hónapon belül harmadszor látogatott el Afrikába, s rajta kívül az évfordulós ünnepségeken jelen van Francois Hollande francia elnök, John Kerry amerikai külügyminiszter, Vang Jang kínai miniszterelnök-helyettes és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. Hollande bejelentette, hogy meghívja az afrikai vezetőket arra az év végi párizsi csúcstalálkozóra, amelyet a kontinens békéjének és biztonságának, a terrorizmus elleni küzdelemnek szentelnek.
 
A francia-afrikai kapcsolatok erősítése jegyében Párizs segíti a kontinens haderőit, hogy önállóan képesek legyenek megvédeni hazájukat a terroristák ellen is. Ez Európa biztonságát is szolgálja - közölte a francia elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.