Fontos a gazdaság élénkítése

Medvegyev: a kormány nem kívánja növelni az államadósságot

Dmitrij Medvegyev a gazdaság élénkítését tartja kormánya egyik legfontosabb feladatának, és azt mondta, hogy az idei infláció nem lesz 6 százaléknál magasabb és nem kívánják növelni a GDP-arányos államadóságot.

2013.05.20 03:29MTI
Fotó: MTI

A Szocsiban tartózkodó miniszterelnök vasárnap közölte, hogy a kormány nem tervezi növelni az államadósságot, a hazai össztermékhez (GDP) mérten 10 százalékon kívánja azt tartani.
 
Emlékeztetett arra, hogy ez az arány az összes fejlett országban jóval magasabb, 80-150 százalék. A miniszterelnök szerint az orosz gazdaságnak jelenleg nem túl nagy a növekedése, a kormány azonban a következő 3 évre átlagosan 4 százalékos gazdaságnövekedéssel számol. Az orosz gazdasági miniszter a minap azt mondta, hogy gazdaság 3 százalék körüli növekedésre kapcsol a második félévben. 

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal bővült a március végével záródott három hónapban éves szinten, ami a legkisebb növekedés 2009 vége óta. A gazdasági minisztérium nemrég 3,7 százalékról 2,4 százalékra fogta vissza az idei növekedésre vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor jövőre már 3,7 százalékos GDP-bővüléssel számol az orosz minisztérium.
 
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a múlt héten azt közölte, hogy az idei orosz növekedésre vonatkozó előrejelzését 3,5 százalékról 1,8 százalékra rontotta a tavalyi 3,4 százalékos bővülés után. Az orosz kormányfő reményei szerint idén a tervezett 6 százalék alatt sikerül tartani az inflációt. 

Dmitrij Medvegyev szerint, ha nem történik valami rendkívüli, elérhető ez a cél. Áprilisban 7,2 százalék volt Oroszország éves inflációja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.