A kockázat fennáll

Ciprus még mindig távozhat az eurózónából

A várható súlyos lakossági gondok és a külső finanszírozás beláthatatlansága miatt változatlanul fennáll annak a kockázata, hogy Ciprusnak végül távozni kell az euróövezetből.

2013.05.21 02:29MTI

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakemberei az euróövezeti periféria kilátásairól befektetők számára összeállított előrejelzésükben úgy gondolkodtak: jóllehet Ciprus távozása a valutaunióból továbbra is a kisebb valószínűségű forgatókönyv, azonban nem is elhanyagolható ez a kockázat. 

A ház szerint a márciusban tető alá hozott ciprusi bankmentő program - amelynek része a nagybetétesek bevonása a feltőkésítési folyamatba - még mindig nem fejtette ki teljes mértékben hatásait, e hatások viszont hátrányosan érintik a helyi bankrendszer stabilitását, és ez mély sebeket ejtett a ciprusi gazdaságon. 

A GS londoni elemzői szerint valószínűtlen, hogy a bevezetett tőkekorlátozásokat rövid- vagy középtávon feloldanák, tekintettel arra, hogy bankokra ebben az esetben várhatóan jelentős betétmenekítési nyomás nehezedne. A túlméretezett ciprusi pénzügyi szektor - és ennek következtében az összes kapcsolódó jogi, tanácsadói, ingatlanfejlesztési és kiskereskedelmi ágazat - összeomlása a hazai össztermék (GDP) olyan mértékű visszaesését vonja maga után, amelyet egyelőre megjósolni is nehéz, de ez a visszaesés messze meghaladhatja a hivatalos becsléseket - vélekedtek a Goldman Sachs londoni elemzői. 

A cég szerint emiatt a finanszírozással, valamint a ciprusi mentőcsomag fenntarthatóságával kapcsolatos várakozások is igen derűlátónak bizonyulhatnak. Ebben a környezetben Ciprus euróövezeti tagságának fennmaradása végső soron azon múlik, hogy a társadalom elviseli-e az ehhez szükséges fájdalmas kiigazításokat, és azon is, hogy a többi euróövezeti társállam milyen mértékben hajlandó ezt finanszírozni - vélekedtek a Goldman Sachs szakértői. Más nagy londoni házak mély depressziót jósoltak a következő évekre a ciprusi gazdaságban, és szintén nem zárják ki Ciprus euróövezeti távozásának lehetőségét. 

A egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics a ciprusi fejleményekről nemrégiben összeállított helyzetértékelésében felidézte, hogy Izland hazai összterméke hozzávetőleg 12 százalékot zuhant az izlandi bankválság kirobbanását és a tőkekorlátozások bevezetését követő két évben annak ellenére is, hogy az izlandi jegybanki kamat meredeken csökkent és a helyi fizetőeszköz 50 százalékkal gyengült.

Ez utóbbi lehetőségek nem állnak Ciprus rendelkezésére és a ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után a következő két évben évente produkálhat akár 5-10 százalékos GDP-zuhanásokat - jósolták a Capital Economics londoni elemzői. 

A Moody's Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - néhány hete "Caa2" szintre, mélyen a spekulatív kategóriába süllyesztette azt a legfelső adósosztályzati határt, amely ezentúl a ciprusi gazdaságban honos bármely adósságpiaci szereplő számára a cég besorolási listáján megadható. A Moody's e lépését azzal a véleményével indokolta, hogy a két legnagyobb ciprusi bank átstrukturálása és a tőkekorlátozások bevezetése nyomán nőhet a ciprusi eurótagság megszűnésének kockázata.
 
A "Caa2" - más hitelminősítők módszertanában "CCC"-nek megfelelő - osztályzat rendkívüli adóskockázatokra figyelmezteti az illetékeseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.