Nagy többséggel

A Bundestag megszavazta a ciprusi mentőcsomagot

A német képviselőház (Bundestag), a szövetségi parlament alsóháza nagy többséggel elfogadta a ciprusi mentőcsomaghoz való hozzájárulást, és ezzel zöld fényt adott a folyósításnak.

2013.04.18 15:11MTI

A csomag mellett 487 képviselő szavazott, ellene 102, és tizenhárman tartózkodtak. A mentőcsomaghoz az EU 9 milliárd euróval, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1 milliárd euróval járul hozzá. Németország egyike azoknak az euróövezeti országoknak, ahol a parlamentnek kell jóváhagynia az euróövezeti mentőcsomagokhoz való hozzájárulást. 

A ciprusi segélyezést lebonyolító ESM (európai stabilitási mechanizmus) döntéshozó testülete várhatóan még csütörtökön jóváhagyja a folyósítást, így Ciprus május elején már megkaphatja az első részletet. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter még a szavazás előtt elengedhetetlennek nevezete a ciprusi mentőcsomagot az európai pénzügyi stabilitás és cselekvési szabadság biztosítása szempontjából. 

"Ha nem segítjük ki Ciprust, akkor elkerülhetetlenül csődbe jut", ami aztán könnyen átgyűrűzhet más európai krízisországokra és veszélybe sodorhatja a már elért válságrendezési eredményeket - figyelmeztetett. Az euróövezeti országok a helyes utat választották az adósságszolgálati válság rendezésére - mondta Wolfgang Schäuble. Az SPD frakcióvezetője Frank-Walter Steinmeier ugyanakkor kemény szavakkal bírálta a pénzügyminisztert a ciprusi válságrendezés miatt. 

"A ciprusi mentőcsomagra adott igen szavazatunk nem a német kormány ciprusi politikájának szólt" - fogalmazott. "Az maga volt a dilettantizmus" - mondta. Renate Künast a zöldek frakcióvezetője szerint a német kormány túl keveset tett a pénzpiacok szabályozása és az adóparadicsomok elleni harc érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.