Erős indexek Ázsiában

Ötéves csúcson zárt a tokiói tőzsde

A japán indexek erősödéséhez a biztató amerikai kilátások mellett a kormány hétfőn kiadott derűlátó gazdasági előrejelzése is hozzájárult.

2013.05.20 09:59MTI

Erősödéssel nyugtázták hétfőn a javuló amerikai gazdasági helyzetet tükröző pénteken kiadott makrogazdasági adatokat az ázsiai tőzsdék.

A tokiói tőzsde vezető részvényeinek indexe, a Nikkei225 hétfőn 2007. december 27. óta a legmagasabb szinten zárt. Az index 222,69 ponttal, 1,47 százalékkal 15 360,81 pontra emelkedett. A tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát magában foglaló Topix index 16,27 ponttal, 1,30 százalékkal 1269,51 pontra erősödött.

A japán indexek erősödéséhez a biztató amerikai kilátások mellett a kormány hétfőn kiadott derűlátó gazdasági előrejelzése is hozzájárult.

Az exportérdekelt ágazatok részvényeit a 102 jen környékén stabilizálódó dollárárfolyam emelte meg. A Toyota két százalékkal, a Mitsubishi Motors tizenkét százalékkal erősödött, a Sony hat százalékkal emelkedett.

A szöuli tőzsde Kospi indexe 4,38 ponttal, 0,22 százalékkal 1982,43 pontra csökkent. A technológiai részvények árfolyama csökkent a gyenge jen hatására jelentkező japán konkurencia miatt. A Samsung Electronics 0,7 százalékkal, az LG Electronics 1,5 százalékkal, az LG Display egy százalékkal gyengült. Az autóipari részvények viszont erősödtek, a Hyundai Motor 1,3 százalékkal, a Kia Motors 0,6 százalékkal, a Hankook Tire pedig 3 százalékkal.

A tokiói és a szöuli tőzsdei záráskor a sanghaji Composite index 0,88 százalékkal, a sencseni Composite index 1,31 százalékkal, a hongkongi Hang Seng index 0,64 százalékkal, a tajvani Weighted 0,11 százalékkal, a szingapúri STI 0,03 százalékkal emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.