Új feladatot kap a Magyar Államkincstár

Jelzálogjog: változtak elsejétől a lakáscélú állami támogatások szabályai

A Magyar Államkincstár látja el január elsejétől azokat a jogokat, feladatokat, amelyek a magyar állam javára szóló jelzálogjog érvényesítésére, töröltetésére, illetve a jelzálogjoggal kapcsolatos jognyilatkozatok megtételére vonatkoznak.

2008.01.04 07:10MTI

A Magyar Államkincstár látja el január elsejétől azokat a jogokat, feladatokat, amelyek a magyar állam javára szóló jelzálogjog érvényesítésére, töröltetésére, illetve a jelzálogjoggal kapcsolatos jognyilatkozatok megtételére vonatkoznak - tájékoztatta a Kincstár az MTI-t.

A Kincstár közleménye alapján az állami vagyonról szóló 2007. évi  vonatkozó  törvény szerint 2008. január 1-jétől az állam nevében a Magyar Államkincstár jogosult a más személy tulajdonában lévő ingatlanon a magyar állam javára fennálló jelzálogjoggal, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom érvényesítésével, törlésével, az azzal való rendelkezéssel kapcsolatos jognyilatkozat megtételére. Korábban ezt a feladatot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság látta el. Ezek közül az esetek közül a leggyakoribb a lakástámogatás igénybevételéhez kötődő jelzálogjog. 

A kincstár szerint fontos tudni a lakástámogatást igénybe vevőnek, hogy ha lakásigényét lakás cseréjével, másik lakás építésével vagy vásárlásával kívánja megoldani, akkor a lakóhely szerinti önkormányzati jegyzőnél kell kezdeményezni a támogatás visszafizetésének felfüggesztését. Az eljárásra a támogatott ingatlan tehermentesítése és eladhatósága érdekében van szükség.

Az ingatlan eladása, bontása, átengedése vagy eltérő hasznosítása esetén az erre vonatkozó szerződés megkötésétől számított 15 napon belül a jegyzőnél kérelmezni kell a jelzálogjog felfüggesztését. Fontos, hogy a változás következtében a 15 napos határidő elmulasztásának jogkövetkezménye van, mert ha az előírt 15 napon belül nem kérelmezik a felfüggesztést, akkor az igénybevett lakástámogatás jogosulatlan támogatássá válik, és azt vissza kell fizetni. Erre a Kincstár határozatban kötelezi a támogatott személyt.

A lakáscélú állami támogatást igénylők számára kedvező, hogy a változás eredményeként lehetőség nyílik arra, hogy - amennyiben a hitelintézet elutasítja a lakástámogatási igényt - a Kincstárhoz kérelemmel lehet fordulni az elutasítást követő 15 napon belül.

A Kincstár új feladata, hogy 2008. január 1-jétől hatósági jogkört gyakorol az igénylők lakástámogatási jogosultságának megállapításában.
A korábbinál szigorúbb az eljárás a lakástámogatások jogosulatlan igénybevétele miatti követelések behajtásában. A visszafizetési kötelezettséget a Kincstár közigazgatási hatósági eljárásban állapítja meg, intézkedése alapján az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal  a jogosulatlan lakástámogatásokat köztartozásként, adók módjára hajtja be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.