Egyensúly és stabilitás megszorítások nélkül

Változások 2008-ban: családi támogatás, nyugdíj, bérek, adóterhek

Jövőre folytatódik a szigorú, feszes költségvetési gazdálkodás, de a reáljövedelmek már nem csökkennek, sőt egyes területeken némileg emelkednek is - mondta Daróczi Dávid a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

2007.12.28 14:57ma.hu

A munkavállalók számára kedvező változások az adózásban

2008-ban mérséklődnek a bérek adóterhei. Nem változik sem a munkavállalói, sem a munkáltatói járulékok mértéke, viszont érdemben mérséklődik az átlagos keresetek személyi jövedelemadó terhe, és emelkedik néhány adómentes természetbeni juttatás értékhatára.

Az adójóváírás változásával januártól 1,5 millió munkavállaló nettó keresete emelkedik változatlan bérek mellett is

A munkavállalóknak eddig két címen járó adójóváírás - ami a fizetendő adó összegét csökkenti - egységessé válik és a korábbiaknál több ember veheti igénybe. A változatás, aminek alapvető célja, hogy a béremelések adóterhének mérséklésével csökkentse a fekete-szürke foglalkoztatásban való érdekeltséget, egyúttal emeli 1,5 millió, havi 85-220 ezer forint közötti keresetű dolgozó borítékába kerülő összeget. A változtatással 2008-ban a 2007. évihez képest összesen 30 milliárd forinttal több marad a munkavállalók pénztárcájában.

Nőnek a munkáltató által adómentesen adható juttatások

Az Országos Érdekegyeztető Tanácson elfogadottak szerint emelkedik a munkáltató által a munkavállalónak adott étkezési juttatások adómentes határa. Melegétel-utalvány esetében ez az összeg 10 ezerről 12 ezer forintra, hideg étel esetében ötezerről hatezer forintra nő. Változik az iskolakezdési támogatás adómentes felső határa is: a munkáltatók által az iskolás gyermeket nevelőknek adható iskolakezdési támogatás adómentes határa a jelenlegi 20 000 forintról a mindenkori minimálbér 30 százalékára emelkedik - így ennek összege jövőre 20 700 forint lesz.

Az önkéntes kölcsönös egészség és/vagy önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás havi adómentes összege a minimálbér 20 százalékáról 30 százalékra emelkedik, azaz a mai 13 ezer forintról 20 700 forintra nő.

2008-ban emelkedik a nyugdíjak vásárlóértéke

2008-ban – az év eleji nyugdíjemelés és a nyugdíjkorrekciós program következő lépésének együttes hatására - átlagosan 6,5%-kal emelkednek a nyugdíjak. A fogyasztói árak 4,8%-os növekedése mellett a nyugdíjak vásárlóértéke mintegy 1,5%-kal emelkedik.

Januárban 5%-kal emelkedik valamennyi nyugdíj és nyugdíjszerű ellátás

A fogyasztói árak tervezett 2008-as 4,8%-os, a nettó keresetek 5,2%-os növekedése alapján – a svájci indexálás szabálya szerint a nyugdíjemelést e két tényező határozza meg 50-50%-ban – a nyugdíjak januárban 5%-kal emelkednek. 2,8 millió nyugdíjas kap átlagosan 3 600 Ft emelést, ezen belül az öregségi nyugdíjak átlagosan 3 900 Ft-tal, a rokkantsági nyugdíjak 2 900 Ft-tal, a főellátásként folyósított özvegyi nyugdíjak 2 600 Ft-tal emelkednek.

450 ezren részesülnek különböző nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban (rendszeres szociális járadék, vakok személyi járadéka, rokkantsági járadék), az ő ellátásuk is 5%-kal, átlagosan 1 550 Ft-tal emelkedik. Az öregségi nyugdíj minimuma az idei 27 130 Ft-ról 28 500 Ft-ra emelkedik. Ezzel együtt emelkedik valamennyi, a nyugdíjminimumhoz kötött szociális ellátás összege is, így a GYES, a GYET, az ápolási díj, az időskorúak járadéka. A minden nyugdíjasnak járó év eleji emelés már önmagában biztosítja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, mivel meghaladja a fogyasztói árak várható 4,8%-os növekedését.

Természetesen amennyiben akár a nettó keresetek, akár a nyugdíjasokat terhelő árak alakulása eltérne a tervezettől, úgy 2008 novemberében is sor kerül majd kiegészítő nyugdíjemelésre.

Folytatódik a nyugdíjkorrekciós program végrehajtása, ami valamennyi nyugdíjasra számolva átlagosan további 1,5%-kal növeli januártól a nyugdíjak átlagos összegét

2008. január 1-jétől a szolgálati idő hossza szerint differenciáltan emelkedik az 1991-1996. között megállapított saját jogú nyugdíjak összege. Az érintett nyugdíjasok a januári 5%-os emelésen felül minimum további 4%-os emelésre számíthatnak, ami 29 évnél több szolgálati idő esetén többletévenként további 0,5 %-os, legfeljebb 10 %-os emelést jelent. Az intézkedés 700 ezer öregségi és rokkantsági nyugdíjasnak biztosít átlagosan 7%-os, a szolgálati idő hosszától függően 4-14% közötti emelést.

Az emelés várhatóan 42 milliárd forinttal növeli a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásait, és az érintetteknek átlagosan 4 600 Ft-os emelést biztosít.

2008-ban a nyugdíjak vásárlóértéke a 2007. évi – a nyugdíjasok fogyasztói árindexével számolt – 1,5%-os csökkenést követően ismét eléri a 2006. évi szintet, 42%-kal lesz magasabb, mint volt 2001-ben.

[1/3]next
  1. A munkavállalók számára kedvező változások az adózásban
  2. A nyugdíjreform 2008-ban életbe lépő új intézkedései
  3. 2008-ban az inflációt meghaladó mértékben nő a gyermeket nevelő családok támogatása

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.