Délben járt le a határidő

Kapuvári húsgyár - nem érkezett pályázat a vagyonra

Egyetlen pályázat sem érkezett a péntek déli beadási határidőig a kapuvári húsgyárat egykor üzemeltető két társaság vagyonára.

2013.05.03 14:32MTI

"Most azt kell eldöntenünk, hogy újabb körben próbáljuk meg integráltan értékesíteni a vagyont, vagy megpróbálkozunk az elemenkénti értékesítéssel" - mondta Jendrolovics Pál Péter, a felszámolóbiztosok egyike. Jelezte: várhatóan a hónap közepén határoznak ebben a kérdésben. 

Megjegyezte: az elemenkénti értékesítésnél "nagyon kérdéses, hogy a belátható jövőben újraindulhat" a tavaly ősszel leállított húsipari termelés a rábaközi kisvárosban. A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy szeptember 17-én benyújtott kérelem alapján rendelte el a felszámolást. 

A Kapuvári Hús Zrt. szeptemberben állt le, felszámolását októberben rendelték el. Azóta már nemcsak a Kapuvári Hús Zrt., hanem a tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. is elbocsátotta alkalmazottait. A december eleji hitelezői tájékoztatón az hangzott el, hogy a dolgozók járandóságának teljes kifizetésére akkor van matematikai esély, ha sikerül eladni a gyár vagyonelemeit. Ezen felül mintegy 3,5 milliárdos beszállítói és négymilliárdos egyéb követelést tartanak nyilván. 

A határidőig mintegy 120 hitelezői bejelentés érkezett, összesen körülbelül 7,6 milliárd forint értékben. Ehhez járul egy első fokon megítélt, de a fellebbezés miatt nem jogerős, másfél milliárdos adóhatósági bírság. Az április eleji közzététel szerint a Kapuvári Hús Zrt. irányára nettó 1 milliárd 611 millió forint, amiből a működéshez szükséges berendezések 595 milliót tesznek ki. 

A részvénytársaság tulajdonában lévő, annak telephelyén működő Kapuvári Bacon Kft. eszközeit 452,3 millió forintért hirdették meg. Jendrolovics Pál Péter néhány hete arról beszélt az MTI-nek, hogy nincs műszaki akadálya a kapuvári húsgyár újraindításának. Kiemelte: a két társaság ingatlanjaira és gépeire közös és egyeztetett eljárásban keresnek vevőt. 

Ennek az a célja, hogy az eredeti funkciójának megfelelően és a városban folytatódhasson a húsipari tevékenység. A magasabb arányú hitelezői kielégítés követelménye szintén az együttes eladás mellett szól. A múlt pénteken a város első embere már úgy nyilatkozott az MTI megkeresésére, hogy korábbi tervei ellenére a kapuvári önkormányzat mégsem indul a pályázaton. 

Hámori György (Fidesz-KDNP) elmondta, előkészítették pályázatukat, de a munka eredményeként kiderült: a gyár működtetéséhez forintmilliárdokra volna szükség, ekkora összeget pedig nem tudnak előteremteni.

A városvezető hozzátette: azt tervezték, hogy a védőgázos húsárut előállító Kapuvári Bacon Kft. tevékenységére alapozva, kizárólag a feldolgozásra és a csomagolásra összpontosítva mintegy 140 emberrel indítanák újra az üzemet. Így is "nehéz lett volna a nyereséges működést biztosítani", de a vágás felújítása esetén "egyértelműen átfordulna veszteségesbe" a működés - hangsúlyozta. 

Csak az újraindítás költségeit 1,2 milliárd forintra kalkulálták, miközben Kapuvár idei költségvetése 1,9 milliárd forintos főösszeget mutat. A polgármester hozzátette: tudomásuk szerint van komoly érdeklődő az üzemre, aki reményeik szerint tartósan üzemeltetni is tudja a gyárat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.