Jelenleg nem térülnek meg a magas költségek

Önköltségalapú lesz az öntözővíz-szolgáltatás ára

A mezőgazdasági vízszolgáltatás jelenleg szabadáras, így egyes esetekben a magas költségek nem térülnek meg az öntözéssel termesztett növények áraiban, ezt a problémát kívánja orvosolni rendelettel a kormány.

2013.04.27 08:32MTI

Az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg. A mezőgazdasági vízszolgáltatás jelenleg szabadáras, így egyes esetekben a magas költségek nem térülnek meg az öntözéssel termesztett növények áraiban, ezt a problémát kívánja orvosolni rendelettel a kormány. 

A mezőgazdasági vízszolgáltatónak a rendelettervezet melléklete szerint minden év február 20-ig el kell készítenie költségkalkulációját. A víz ára alapdíjból és változó díjból áll.
 
A mezőgazdasági vízhasználó a vízszolgáltatás ellenértékét - számla ellenében - a szerződésben meghatározott időszakonként, utólag fizeti. Amennyiben a tervezetből rendelet lesz, úgy az a Magyar Közlönyben való megjelenését követő 31. napon lép hatályba. Az élő szerződéseket ettől számítva 60 napon belül kell módosítani. 

A ráfordítással arányos költségkalkuláció megvalósítása érdekében szükség van a jelenlegi szolgáltatók körének és tevékenységének felülvizsgálatára, és a költségek csökkentésére. 

A mezőgazdasági vízszolgáltatók körének meghatározásakor kiemelten figyelembe kívánják venni a területi különbségeket, a szolgáltató által átadott víz mennyiségét és minőségét, a szolgáltató által ellátott mezőgazdasági területek méretét és a szolgáltatást igénybe vevő gazdálkodók számát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.