A fogyasztási hitelek állománya 77,8 milliárd volt

MNB: a fogyasztási hitelek kamata csökkent, a lakáshiteleké nőtt

A háztartások forintban denominált hiteleinek átlagos kamatlábai a fogyasztási hiteleknél csökkentek, a lakáscélú és egyéb hitelek esetében pedig nőttek májusban - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

2008.06.30 13:17MTI

A háztartások folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába májusban 22,64 százalék volt, a fogyasztási hiteleké 12 bázisponttal 19,85 százalékra nőtt, ez utóbbi átlagos hitelköltség mutatója 32 bázisponttal 25,92 százalékra csökkent. A lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos kamatlába 25 bázisponttal 10,04 százalékra emelkedett, hitelköltség mutatója 27 bázisponttal 12,69 százalékra nőtt. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába 11,63 százalék volt. 

Májusban a forintban denominált fogyasztási és lakáscélú hitelek esetében csökkent, az egyéb hitelek esetében pedig nőtt az új szerződések értéke, amely a fogyasztási hiteleknél 22,1 milliárd forint, a lakáscélú hiteleknél 8,0 milliárd forint, az egyéb hiteleknél pedig 13,3 milliárd forint volt. A háztartási szektor látra szóló és folyószámlabetéteinek átlagkamatlába 2,74 százalékot tett ki. Az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába 15 bázisponttal 7,28 százalékra növekedett. 

Az egy éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratú lekötött betétek átlagos kamatlába 129 bázisponttal, 8,94 százalékra nőtt. A 2 éven túli lejáratú betétek átlagkamatlába 4,54 százalék volt. Májusban a lekötött betétek új szerződéseinek értéke 724,6 milliárd forintot tett ki. Az euróban denominált hitelek új szerződéseinek értéke májusban összesen 1,3 milliárd forintot tett ki. A folyószámlahitelek átlagos kamatlába 9,90 százalék volt. 

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 24 bázisponttal 8,56 százalékra, átlagos hitelköltség mutatója pedig 98 bázisponttal 10,33 százalékra csökkent. A lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 75 bázisponttal 6,22 százalékra, míg átlagos hitelköltség mutatója 181 bázisponttal 7,89 százalékra nőtt. A látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába 0,97 százalékot, az éven belüli lekötésű euró betétek átlagos kamatlába pedig 4,07 százalékot tett ki. 

A háztartások éven belüli lekötésű új euróbetét-szerződéseinek értéke 179,8 milliárd forintot tett ki, amely 10,3 milliárd forinttal volt alacsonyabb az előző havi értéknél.

A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos évesített kamatlába 23 bázisponttal 7,23 százalékra, átlagos hitelköltség-mutatója pedig 36 bázisponttal 10,27 százalékra nőtt. A lakáscélú hitelek átlagos évesített kamatlába 4,69 százalék, átlagos hitelköltség mutatója pedig 6,71 százalék volt. 

A forintban denominált személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója 43 bázisponttal 27,30 százalékra nőtt. Az átlagos hitelköltség mutató euró denomináció esetében a 55 bázisponttal 20,78 százalékra, míg svájci frank esetében 61 bázisponttal 19,59 százalékra növekedett. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású, forintban denominált szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója 58 bázisponttal 14,59 százalékra nőtt. 

Az átlagos hitelköltség mutató az euró denomináció esetében 9,00 százalék, a svájci frank esetében pedig 8,00 százalék volt. A háztartások svájci frankban denominált lakáscélú, valamint fogyasztási hiteleinek új szerződéses értéke csökkent: májusban a fogyasztási hitelek állománya 77,8 milliárd forint volt, ami 8,1 milliárddal kisebb az előző havinál, a lakáscélra felvett hitelek összeg 60,9 milliárd forintot tett ki, ami 10,4 milliárddal marad el az előző havitól. 

Májusban a nem pénzügyi vállalatok forintban denominált folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába 25 bázisponttal 10,07 százalékra, a folyószámlahiteleken kívüli egyéb hiteleké pedig 36 bázisponttal 9,67 százalékra növekedett. A folyószámlahiteleken kívüli változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású egyéb hitelek új szerződéseinek értéke 16,4 milliárd forinttal 214,9 milliárd forintra nőtt. 

A nem pénzügyi vállalatok látra szóló és folyószámlabetéteinek átlagos kamatlába 2,57 százalék volt. Az éven belüli lejáratú betétek átlagos kamatlába 35 bázisponttal 7,6 százalékra nőtt. Az éven túli lejáratú betétek átlagkamatlába 130 bázisponttal 7,50 százalékra növekedett. A lekötött betétek új szerződéseinek értéke 1.718,9 milliárd forint volt.

Májusban az euróban denominált folyószámlahitelek átlagos kamatlába 5,26 százalék volt. A folyószámlahiteleken kívüli legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába 22 bázisponttal 5,79 százalékra csökkent. A látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába 1,77 százalékot tett ki. Az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagos kamatlába 4,27 százalék volt, amely 41 bázisponttal magasabb az előző havi értéknél.
 
A folyószámlahiteleken kívüli változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású euró hitelek új szerződéseinek értéke májusban 86,9 milliárd forintot tett ki. Az éven belüli lejáratra lekötött euró betétek új szerződéseinek értéke 168,2 milliárd forinttal 927,4 milliárd forintra növekedett. A háztartási szektor esetében a forint fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött forintbetétek átlagkamatlábai közötti különbség májusban 12,57 százalékpontot tett ki. 

A nem pénzügyi vállalatok hitelei és betétei között jelentősebb súllyal szereplő éven belüli lejáratok esetén az átlagkamatlábak közötti különbség 2,05 százalékpont volt. A háztartási szektor esetében a változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású, euróban denominált fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött euró betétek átlagkamatlábai közötti különbség 4,49 százalékpontot tett ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.