A többség 25 bázispontos emelésre számított

Monetáris tanács - nem változott az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a piaci várakozásokkal ellentétben nem változtatott a jegybanki alapkamat 8,50 százalékos szintjén hétfői ülésén.

2008.06.23 15:43MTI

Piaci elemzők többsége 25 bázispontos emelésre számított, de néhányan 50 bázispontos szigorítást sem tartottak kizártnak. A kamatemelési prognózisok mögött a vártnál magasabb magyar inflációs és béradatok, a tovább dráguló nemzetközi nyersanyagárak és az eurózónában kilátásba helyezett kamatemelés állt. A monetáris tanács legutóbb május 26-i ülésén emelte 25 bázisponttal az alapkamatot, amit a testület 8 tagja támogatott, hárman az alapkamat szinten tartására, egy tag pedig 25 bázispontos csökkentésére szavazott. 

A testület a kamat szinten tartását azzal indokolja, hogy a májusi jelentésben felvázolt inflációs alappályát nem módosítják az azóta megjelent adatok és a versenyszféra eddigi béralakulásának megítélése sem egyértelmű még. A tanács továbbra is úgy látja, hogy a magyar gazdaságot visszafogott növekedés és az infláció lassú csökkenése jellemezi - áll a döntésről kiadott közleményben. 

A monetáris politika számára releváns időhorizonton az infláció mérséklődését a negatív kibocsátási rés (a potenciális növekedési ütemnél alacsonyabb GDP-bővülés) segítheti, miközben az inflációs várakozások esetleges magas szinten rögzülése, valamint a globális eredetű élelmiszer-, nyersanyag- és energia- áremelkedés a felfelé mutató inflációs kockázatokat erősítik - fogalmaznak. 

Az inflációs kilátások romlását érzékelve a monetáris tanács az előző három ülésén a monetáris kondíciók szigorítása mellett döntött - emlékeztetnek. Hozzáteszik, hogy az újonnan beérkezett információk szerint továbbra is fennállnak az inflációs cél teljesülését övező kockázatok, ugyanakkor - a szigorodó monetáris kondíciókat is figyelembe véve - a májusi inflációs jelentésben felvázolt inflációs alappályát nem írták felül a legfrissebb adatok. 

A versenyszféra eddigi béralakulása alapján egyelőre nem lehet egyértelmű következtetést levonni arra nézve, hogy a kereslet-visszaesés fegyelmező hatása milyen erővel érvényesül - fűzik hozzá. A monetáris tanács továbbra is egyértelműen elkötelezett a 3 százalékos inflációs cél elérése mellett - jegyzik meg. 

Arra törekszik, hogy megakadályozza a hosszabb távú inflációs várakozások megemelkedését, s ehhez szükségesnek tartja a szigorú monetáris kondíciók fenntartását. Amennyiben azonban az inflációs cél elérése megkívánja, kész e kondíciók további szigorítására - fűzik hozzá. Az ülés rövidített jegyzőkönyve július 11-én 14 órakor jelenik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.