Rendkívüli találkozón

A ciprusi helyzetről tanácskozik az Eurócsoport

A Cipruson kialakult helyzetről kezdtek rendkívüli tanácskozást az eurózóna országainak pénzügyminiszterei vasárnap délután Brüsszelben.

2013.03.24 19:12MTI

A rendkívüli miniszteri találkozót Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, a csoport elnöke hívta össze szombaton. A tanácskozásra igyekvő tárcavezetők óvatos optimizmussal nyilatkoztak, a legtöbben egyértelműen azon az állásponton voltak, hogy hosszú, éjszakába nyúló egyeztetésre számítanak, de bíznak abban, hogy sikerül megállapodásra jutni a Nicosiának szánt segítségről. 

A találkozó hivatalosan vasárnap 18 órakor vette volna kezdetét, de a kiszivárgott hírek szerint a miniszterek csak két órával később ülnek majd tárgyalóasztalhoz, mert a ciprusiakkal folytatott előzetes egyeztetések elhúzódtak. Fél órával azután, hogy a tárgyalásoknak meg kellett volna kezdődniük, Nikosz Anasztasziedisz ciprusi elnök egy népszerű internetes mikroblog oldalon azt tette közzé, hogy az egyezkedés még nem ért véget. 

"Az egyeztetés folytatódik. Mindent megteszünk Ciprusért" - áll az elnök rövid, görög és angol nyelven közzétett üzenetében. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egyértelművé tette: a Ciprussal szembeni elvárások a múlt hétvégén kötött megállapodáson alapulnak. A német politikus reményét fejezte ki, hogy a pénzügyminisztereknek az éjszaka folyamán sikerül megállapodniuk, de úgy vélekedett, hogy ez azon is múlik, hogy a ciprusiak "némileg realistán" mérik-e fel a helyzetet. 

"Az elmúlt héten nem történt lényegi előrelépés. A számok nem változtak, sőt, lehet, hogy romlottak is" - nyilatkozott Schäuble.

Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter leszögezte, hogy Párizs véleménye szerint a nagy, 100 ezer euró fölötti betétekkel rendelkezőknek áldozatot kell vállalniuk, ki kell venniük a részüket a helyzet kezeléséből, "ha helyi lakosok, ha nem". 

Ezzel arra utalt Moscovici, hogy a 100 ezer eurót meghaladó ciprusi bankbetétek jelentős része külföldiek, nagyrészt oroszok nevén van. Mint mondta, mindig is azon az állásponton volt, és amellett szállt síkra, hogy a 100 ezer euró alatti ciprusi betéteket "zéró adó" sújtsa. Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy Ciprus helyzete "egészen kivételes", ezért szerinte féken tartható a probléma továbbterjedésének kockázata.
 
A politikus kijelentette: legszívesebben megkímélné az egyszeri illetéktől azokat, akiknek 100 ezer eurónál kisebb betétjeik vannak. A spanyol tárcavezető nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy szerinte az eurózónának meg kell mutatnia, hogy képes hiteles megoldásokkal előállni. Michael Noonan, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Írország pénzügyminisztere kijelentette: a 100 ezer eurónál kisebb betétekre vonatkozó garancia "szent és sérthetetlen". 

Noonan úgy vélekedett, hogy nem számít gyors, könnyű megállapodásra, szerinte a tárgyalások ismét hajnalig tartanak majd. Az ír tárcavezető sietett hozzátenni, hogy a Cipruson kialakult helyzet Írországra nincs és nem is lesz közvetlen hatással. 

A holland pénzügyminisztérium államtitkára, Frans Weekers a tanácskozásra érkezve úgy nyilatkozott: nem kizárható, hogy Ciprusnak most már a múlt hét végén elfogadott mentőcsomagnál több pénzre lehet szüksége az elmúlt napokban kialakult zűrzavar miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.