A bankválság okát kell megszüntetni

Német pénzügyminiszter: Ciprus nehéz út elején áll

"Ciprus csak akkor kaphat segítséget az euróövezeti társországoktól, ha a támogatás révén megszünteti a bankválság okait."

2013.03.24 15:28MTI

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Welt am Sonntag című lapnak elmondta: a ciprusi vezetés eredetileg azt akarta elérni, hogy a nemzetközi hitelezői trojka finanszírozza a fenntarthatatlanul működő bankrendszert, és hallani sem akart arról, hogy a két legnagyobb ciprusi bank befektetői viseljék a válság terhét, kivéve a 100 ezer euró alatti összegű betétek tulajdonosait, akiknek a pénze az uniós jog alapján betétbiztosítási védelem alatt áll. 

A nemzetközi hitelprogramnak azonban csak akkor van értelme, ha "a gyökerénél ragadja meg a problémákat" - mondta a német pénzügyminiszter. 

Hangsúlyozta: az euróövezeti tagországok meg akarják akadályozni, hogy Ciprus fizetésképtelenné váljon, ez azonban nem változtat a nemzetközi hitelprogram feltételein. Ciprus "így is meg úgy is nehéz út elején áll", a problémákért pedig csak saját magát okolhatja, hiszen a válság nem a segítség feltételeihez ragaszkodó uniós partnerek makacssága miatt alakult ki, hanem a helyi bankszektor "működésképtelen üzleti modellje" miatt - mondta Wolfgang Schäuble. 

Hozzátette: a két legnagyobb ciprusi bank lényegében fizetésképtelen, az ország pedig a bankszektor válsága miatt már 2011 ősze óta nem jut forráshoz a pénzügyi piacokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.