Folyamatosan növekszik a számuk

Opten: még több cég szűnik meg

Februárban 2529 cég szűnt meg Magyarországon, 14,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az utóbbi három hónapban pedig 26 százalékkal nőtt a cégmegszűnések száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán

2013.03.06 18:15MTI

Februárban a januárinál 272-vel több, összesen 2527 céget töröltek a cégbíróságok Magyarországon. Az elmúlt három hónapban átlagosan 2528 társaság szűnt meg az országban havonta, ami 26 százalékkal több a 2012 elején regisztrált 2009 darabos háromhavi átlagnál. A közlemény szerint a tendencia tartós, mert a cégek helyzete kilátástalan, a nemfizetések miatt sokszor azok sem bírják a nyomást, akiknek még van munkájuk.

Drámaian visszaesett a cégalapítások száma is. Ennek hátterében az áll, hogy február utolsó hetében egyáltalán nem, és előtte is alig néhány cégalapítást tettek közzé a cégbíróságok. Feltehetően a társasági szerződéseknek - az új cégadat-nyilvántartási jogszabályok miatt - tömegesen érkező módosítása akasztotta meg a normál ügyvitelt a cégbíróságokon az Opten szerint. Teljesen kizárt ugyanis, hogy ne lenne folyamatban számos cégalapítás - áll a közleményben.

Februárban 1473 felszámolás indult az adósságot felhalmozó cégekkel szemben, ez 23 százalékos csökkenés 2012 februárjához képest. Ezzel párhuzamosan 905 társasággal szemben kezdeményeztek végelszámolást a tulajdonosok, ami nem meglepetés az előző havi 1100-hoz képest, ugyanakkor 73 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt.

A közlemény szerint a felszámolási és végelszámolási statisztika kedvező alakulása mögött adminisztratív intézkedés húzódik, tavaly március óta ugyanis megszűnt a hatóságok által kezdeményezett kényszer-végelszámolás, amit sokszor felszámolás követett az érintett cégeknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.