Fővárosi Közgyűlés

Elfogadták a főváros költségvetését

Elfogadta a főváros 2013. évi költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán, a Fidesz-KDNP igennel, az ellenzék pedig nemmel szavazott.

2013.02.27 17:42MTI

A határozat tartalmazza a délelőtt elfogadott főszámokat, amelyek szerint a költségvetés bevételi és kiadási főösszegét 331 milliárd 773 millió forintban állapították meg, a büdzsé 324 milliárd 278 millió forintos kiadási és 260 milliárd 205 millió forintos bevételi összeget határoz meg.

Döntöttek arról is egyebek mellett, hogy új kötelezettség csak új külső forrás bevonásával vállalható. A határozat kiterjed arra is, hogy a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) az 58 milliárd forintos keretre való tekintettel kell elkészítenie a 2013-2014. évi menetrendi javaslatát és forrásigényét.

A képviselők jóváhagyták a 2014-2016-ra vonatkozó finanszírozási prognózist is.

A költségvetés nagyobb mértékű visszaeséssel számol az osztalék- és hozambevételek terén, a 2012-es, csaknem 12 milliárd forintos osztalékbevétellel szemben idén 5,9 milliárdot tartanak reálisnak. Az adósságátvállalás mértékét a minimális 40 százalékban vették számba, ami mintegy 69,3 milliárd forint. Orbán Viktor miniszterelnök azonban időközben bejelentette, hogy a főváros adósságának 60 százalékát veszi át az állam, így ezt később átvezetik a határozaton is.

Az egyes ágazatok közül az állami kézbe került területekre jóval kevesebb forrás jut, ugyanakkor kulturális célokra a tavalyinál félmilliárddal több pénz lesz, és 183 millió forinttal nő a sportfeladatok kerete. Felújításokra 12 milliárd 728 millió forintot tervez az önkormányzat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.