Államadósság Kezelő Központ

Csökkent a 3, 5 és 15 éves kötvények aukciós hozama

Hozamcsökkenéssel, de a másodpiaci referenciahozam felett értékesített 3, 5 és 15 éves lejáratú kötvényeket csütörtöki aukcióján az az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

2013.02.21 13:59MTI

A legközelebbi lejáratból a meghirdetett összegnél többet, míg az öt és 15 éves kötvényekből a meghirdetettnek megfelelő összeget adtak el.
   
Az ÁKK a 3 éves lejáratú kötvényt a megszokott 20 milliárd forint összegben hirdette meg jegyzésre, a magas, közel háromszoros túljegyzésre azonban 5 milliárd forinttal 25 milliárd forintra emelte az értékesítést.
   
A 16/D jelű, 2016. december 22-én lejáró papírra az elsődleges forgalmazók 57,750 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be, magasabb összeget az előző aukción tett 43,470 milliárd forintnál.
   
A 3 éves kötvény aukciós átlaghozama 5,31 százalékra csökkent az előző aukció 5,46 százalékáról. A 3 éves kötvényre szerdán 5,27 százalékos referenciahozam alakult ki a másodpiacon.
   
Az 5 éves lejáratú kötvényből 15 milliárd forintot vitt aukcióra, és a nem egészen kétszeres túljegyzésre a meghirdetett összegben értékesítette az előzőnél 33 bázisponttal alacsonyabb, 5,66 százalékos átlaghozammal, ami 3 bázisponttal haladja meg a másodpiacon szerdán kialakult 5,63 százalékos referenciahozamot.
   
Az előző aukción a papír több mint kétszeres túljegyzésre a meghirdetettnél 5 milliárd forinttal magasabb összegben kelt el, de 9 bázispontos hozamemelkedéssel.
   
A 15 éves kötvényt az ÁKK az idén először vitte aukcióra és tavaly is csak öt alkalommal. A 28/A jelű, 2028. október 22-én lejáró papírra mindössze 10,150 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók, így az ÁKK a meghirdetett összegben az előző, december 13-i aukcióhoz képest egy bázispontos hozamcsökkenéssel, 6,30 százalékos átlaghozamon értékesítette a papírt. Az átlaghozam 7 bázisponttal meghaladta a 15 éves lejáratra szerdán a másodpiacon kialakult 6,23 százalékos referenciahozamot.
   
A 15 éves kötvényt a tavaly december 13-i aukción több mint négyszeres túljegyzés fogadta. A papírból a tervezett 8 milliárd forint helyett 12 milliárdnyit adtak el a megelőző, augusztusi aukcióhoz képest 103 bázispontos hozamcsökkenés mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.